A vállalati szegmensben 2013 első negyedévében folytatódott a hitelállomány zsugorodása, amely éves alapon 6,3 százalékkal csökkent. A bankok válaszai alapján nem változtak érdemben a vállalati hitelezési feltételek, és a 2013 második és harmadik negyedévét lefedő időszakban sem várható elmozdulás, azaz a korábbi években végbement széles körű szigorítások továbbra is fennmaradnak. A vállalati új kibocsátású hiteleknél folytatódott a kamatcsökkenés; a forinthitel-kamatláb alakulása összességében teljes egészében lekövette az augusztus óta tartó jegybanki kamatcsökkentési ciklust, így a vállalati (forint) hitelkamatok szintje 8 százalék körül alakult az első negyedév végén. Ugyanakkor a kedvezőbb kamatok a nem árjellegű hitelezési feltételek szigorúsága miatt a vállalkozásoknak csak egy szűkebb körét érinthetik.

A háztartási szegmensben tovább zsugorodott a banki hitelállomány 2013 első negyedévében; az állományleépülés éves üteme 5 százalékot tett ki a vizsgált időszakban. A bankok válaszai alapján töretlen a háztartásihitel-feltételek enyhítése mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek terén, és a 2011 végi széles körű szigorítások további korrekciója várható. A megvalósult új kihelyezéseken belül egyedül a lakáscélú hiteleknél követte le a teljes hitelköltség az alapkamat-csökkentéseket, így a piaci alapon nyújtott lakáshitelek kamata 10,5 százalékra mérséklődött az első negyedév végére. Ugyanakkor az új hitelkihelyezéseknél a kamatfelár változatlanul rendkívül magas — 5 százalék feletti —, ami tükröződik a mélyponton lévő új kibocsátásokban is.

Mind a vállalati, mind a háztartási szegmens hitelezési folyamataiban tükröződik a bankrendszer kontrakciós viselkedése: az összességében szigorú kondíciók továbbra is gátat szabnak a hitelállomány bővülésének, és akadályozzák a kibocsátási rés záródását.

Hitelezési folyamatok (2013 május)

Ábrák és adatsorok