2015 harmadik negyedévében 28 milliárd forinttal, vagyis 0,5 százalékkal növekedett a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya a megelőző negyedévhez képest. Ugyanakkor a vállalati hitelezés folyamatait vállalati méretkategóriák szerinti kettősség jellemezte. Míg a nagyvállalati hitelállomány mintegy 46 milliárd forinttal csökkent, addig a kkv-szektor hitelállománya jelentős mértékben, 74 milliárd forinttal bővült, így a kkv hitelezés éves növekedési üteme 3,5 százalékot ért a negyedév végére. A nagyvállalati hitelezés folytatódó leépülése miatt azonban a teljes hitelállomány továbbra is csökkenő tendenciát mutat éves összevetésben, az állományleépülés éves üteme 4,4 százalékot tett ki 2015. szeptemberben.
A Növekedési Hitelprogram a harmadik negyedévben is számottevően hozzájárult a kkv-szektor hitelállományának bővüléséhez. A program októberben új lendületet kapott az NHP+ keretösszegének második pillérben történő felhasználásának köszönhetően. A bankok Hitelezési felmérésre adott válaszai alapján a hitelezési feltételek összességében enyhültek a negyedév során, amit mind a kis összegű, mind a nagy összegű forinthitelek finanszírozási költségeinek esetében mérséklődés kísért. A felmérésben részt vevő bankok a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénküléséről számoltak be, amelynek további erősödésére számítanak az elkövetkező negyedévek során.
A háztartási hitelállomány összesen 67 milliárd forinttal mérséklődött a vizsgált időszakban. Így éves összevetésben közel 15 százalékos az állományleépülés üteme, míg az elszámolások egyszeri hatásától eltekintve 4,5 százalékot tenne ki a csökkenés mértéke. Az új hitelkihelyezésekben azonban folytatódott az élénkülés, a hitelintézetek bruttó háztartási hitelvolumene 18 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. A Hitelezési felmérés alapján a bankok nem változtattak a lakáscélú hitelezési feltételeiken a negyedév során, miközben a bankok teljes köre a kereslet élénküléséről számolt be ebben a szegmensben. A fogyasztási célú hitelek esetében különösen a következő fél évben várnak széles körben keresletnövekedést. Az új háztartási hitelek élénküléséhez az alacsony kamatkörnyezet is hozzájárult: a negyedévben mindkét szegmensben mérséklődtek a hitelköltségek és a felárak is.