2015 negyedik negyedévében 50 milliárd forinttal csökkent a hitelintézetek nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelállománya, ami a vizsgált időszak végén éves összevetésben 6,7 százalékos csökkenést jelentett. A vállalati hiteldinamika alakulását az alapfolyamatokon túl egyedi tételek és bázishatás is befolyásolta. Ezek kiigazításával a vállalati hitelállományt kisebb ütemű, 2 százalékos leépülés jellemzi. A szóban forgó egyedi tételek elsősorban a nagyvállalati hitelállományt érintették, így a korábban bemutatott vállalati méretkategóriák szerinti kettősség továbbra is a vállalati hitelezés meghatározó eleme maradt. A kkv-szektor hitelállománya éves összevetésben 3,6 százalékkal bővült a vizsgált időszakban, amihez a Növekedési Hitelprogram jelentős mértékben hozzájárult. A program második szakaszának lezárása előtt kiemelkedően nagy, 338 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a vállalatok, így az NHP+ szerződéskötéseit is beleértve összesen 1 425 milliárd forint leszerződésére került sor a program második szakaszában. A programban év végéig megkötött szerződéses állományból megközelítőleg 180 milliárd forintnyi 2016-ban kerül folyósításra. A bankok Hitelezési felmérésre adott válaszai alapján a hitelezési feltételek összességében enyhültek a negyedév során, amit a forinthitelek átlagos finanszírozási költségeinek mérséklődése is kísért. A felmérésben részt vevő bankok a hosszú futamidejű hitelek iránti kereslet élénküléséről számoltak be, amit a rövid lejáratú hitelek keresletének élénkülése is követhet a következő félévben.

A Piaci Hitelprogram fő eszköze a hitelezési aktivitáshoz kötött kamatcsereügylet (HIRS), melynek első két tendere során a bankok számszerű hitelezési vállalást tettek arra, hogy kkv-hitelállományukat több mint 180 milliárd forinttal növelik 2016 során. Ez a volumen önmagában a kkv-hitelek állományára vetítve 5 százalékos bővüléssel egyenértékű. A PHP-n felül a Növekedési Hitelprogram harmadik szakasza is hozzájárul a hitelállomány növekedéséhez.

2015 negyedik negyedévében a hitelintézetek háztartási hitelállománya mintegy 111 milliárd forinttal csökkent, amelyhez hozzájárult a személyi- és gépjárműhitelek forintosítása is 22 milliárd forint értékben. Az állomány összességében 15,1 százalékkal csökkent éves összevetésben, amely tartalmazza az összes 2015-ben esedékes elszámolás és forintosítás állományhatását is. Mindemellett azonban az új háztartási hitelszerződések volumene 27 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján a negyedik negyedévben a lakáscélú hitelek feltételei összességében változatlanok maradtak, míg a fogyasztási hitelek feltételei enyhültek. A válaszadó bankok mintegy fele a lakáshitelek iránti kereslet élénküléséről számolt be, míg előretekintve a bankok közel teljes körűen a kereslet bővülését várják. Az új, fix kamatozású lakáscélú hitelek teljes hitelköltsége és kamatfelára mérséklődött, míg a változó kamatkonstrukciójú hitelek esetében emelkedett.