A Magyar Nemzeti Bank, a GIRO Zrt. és az azonnali fizetési projekt kiegészítő szolgáltatási munkacsoportjának együttműködésében létrehozott útmutatók célja az azonnali fizetési szolgáltatás széleskörű elterjedésének ösztönzése és az alapszintű átutalási szolgáltatásra épülő kiegészítő szolgáltatások fejlesztésének támogatása. A szolgáltatásfejlesztés során javasolt az útmutatókban meghatározott szabályok figyelembevétele, mert ezzel a szolgáltatók közötti külön megállapodások nélkül is biztosítható a szolgáltatások közötti átjárhatóság.

Útmutató az azonnali fizetési rendszereben alkalmazandó fizetési és adatbeviteli folyamatokról, valamint egyes kapcsolódó üzleti szolgáltatások alapjainak egységesítéséről

Az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó fizetési és adatbeviteli folyamatokról, valamint egyes kapcsolódó üzleti szolgáltatások alapjainak egységesítéséről szóló útmutató célja az azonnali fizetések egységes lebonyolítását lehetővé tevő, a piaci szereplők által alkalmazott működési szabályokkal kapcsolatos útmutatás. A dokumentum bemutatja az azonnali fizetés különböző fizetési helyzetekben használható javasolt alapvető fizetési és adatbeviteli folyamatait, valamint szabályokat fogalmaz meg a fizetési kérelmek működésére és az üzleti folyamatokat támogató minimális adattartalomra vonatkozóan, de nem határozza meg a teljes üzleti működési folyamatokat minden részletre kiterjedően, ezek kidolgozása a konkrét szolgáltatások létrehozása során a piaci szereplők feladata. Az útmutató az azonnali fizetések lebonyolítására vonatkozó jogszabályok és szabálykönyvek előírásait egészíti ki.

Útmutató az azonnali fizetési rendszereben alkalmazandó fizetési és adatbeviteli folyamatokról, valamint egyes kapcsolódó üzleti szolgáltatások alapjainak egységesítéséről (2019.07.12.)

Útmutató az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó QR-kódos adatbeviteli módra vonatkozóan

Az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó QR-kódos adatbeviteli módra vonatkozó útmutató célja a nem átjárható adatbeviteli megoldások létrejöttének elkerülése és az azonnali fizetési infrastruktúrára épülő kiegészítő fizetési megoldások fejlesztésének és elterjedésének gyorsítása egységes adattartalom meghatározásával. E dokumentum a hazai azonnali fizetési rendszerhez kapcsolódó QR-kódos adatbeviteli módra vonatkozó fő technikai paramétereket foglalja össze, amelyeket a piaci szereplőknek figyelembe kell venniük, amikor kialakítják a fizetési megoldásaikat. Az MNB elvárása, hogy QR-kódos adatbevitelen alapuló azonnali fizetések esetében a dokumentumban meghatározott QR-kód szimbológiájú szabvány kerüljön alkalmazásra a fizetési megoldások fejlesztői által.

Útmutató az azonnali fizetési rendszerben alkalmazandó QR-kódos adatbeviteli módra vonatkozóan (2019.07.12.)