Bankkódok, bankfiókkódok

A Magyarországon használt bankszámlaszámok egységes felépítésűek. A számlaszám első 3 számjegye a bankkód, amelyet az MNB ad ki. Ez után egy négyjegyű fiók-azonosító következik, amelyet a hitelintézetek szabadon választhatnak meg. Az első 8-as csoportot (fiókkód) egy ellenőrző szám zárja le, melynek képzési szabályait MNB-rendelkezés írja elő.

A Bankközi Klíring Rendszerbe küldött átutalások irányítása a hitelesítő táblán alapul. A táblában nem szereplő fiókkóddal rendelkező számlaszámról/ra átutalás nem kezdeményezhető.

A 35/2017. (XII. 14.) MNB rendelet 5. §. (2) bekezdése szerint a pénzforgalmi szolgáltató a hitelesítő tábla adatainak megváltozásáról szóló értesítést (meglévő bankfiók adatainak módosítása, új fiók felvétele, fiók megszűnése) a változást megelőző hónap 4. munkanapjáig az ERA rendszeren keresztül nyújtja be, melyhez kapcsolódó részletes leírást az ERA súgó tartalmaz.

Fontos, hogy az ERA bejelentkezés, illetve regisztráció a Hitelesítő táblához csak tanúsítvány alapú hozzáféréssel érhető el.

Azok, akik eddig nem rendelkeztek ERA hozzáféréssel, a következő linken keresztül tudnak regisztrálni:  https://era.mnb.hu/ERA.WEB/RegDb/Registration. A regisztráció során az „Elektronikus ügyintézés – GIRO Hitelesítő tábla” elnevezésű szolgáltatást kell kiválasztani.

Azok, akik már rendelkeznek aktív ERA regisztrációval, az ERA-ba történő bejelentkezést követően Szolgáltatás bővítésre van szükségük, amelyet a Regisztrációs adatbázis/Intézmények - szolgáltatások/Szolgáltatások bővítése gombra kattintva tudnak megtenni. Kapcsolódó információk az ERA rendszerről a https://era.mnb.hu/ERA.WEB/contents/sugo linken találhatók.

A hitelesítő tábla hatálybalépésével egyidejűleg a szűkített hitelesítő tábla is frissítésre kerül, minden hónap első napján az MNB honlapján.

A Szűkített hitelesítő tábla tartalmazza a

  • fiókkódot,
  • a fiókok belföldi pénzforgalomban használatos BIC kódját,
  • fiókok nevét és címét, ami a papíros alapú tranzakciók lebonyolítását teszi lehetővé,
  • mely fiókok küldhetnek és fogadhatnak VIBER tételeket.

Szűkített hitelesítő tábla
Szűkített hitelesítő tábla archív
Technikai információk az adatok beküldéséről az ERA rendszerben a súgó felületen érhetőek el