A KELER Csoport két tagja, a KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER Zrt.), valamint a KELER KSZF Központi Szerződő Fél Zrt. (KELER KSZF Zrt.) a magyar pénz- és tőkepiaci infrastruktúra működésének kulcsfontosságú intézményei.

Az 1993-ban alapított KELER Zrt. Magyarország egyedüli központi értéktára és egyúttal szakosított hitelintézet. A társaság központi értéktári funkciójában vezeti a hazai központi értékpapírszámlákat, lebonyolítja a központi értékpapírszámlák közötti értékpapír-transzfereket és egyben ő a magyar ISIN-kódok kibocsátója is, így szolgáltatóként részt vesz az összes hazai értékpapír-kibocsátásban. A társaság 2017 elején csatlakozott az Európai Központi Bank által üzemeltetett TARGET2-Securities (T2S) értékpapír-kiegyenlítési platformhoz, amelynek célja a határon átnyúló értékpapír-kereskedelem hatékonyabbá tétele.

A KELER KSZF Zrt. jogelődjét a KELER KSZF Kft.-t a KELER Zrt., a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT Zrt.) 2008-ban alapította meg azzal a céllal, hogy a kockázatosabbnak tekinthető köszponti szerződő fél tevékenységet kiszervezzék a központi értéktárként is funkcionáló KELER Zrt.-ből. A KELER KSZF Kft. 2009. január 1-jén vette át a központi szerződő fél funkciókat a BÉT-en. A társaság 2011-ben alakult át Zrt.-vé, és az alapítás óta eltelt időben a tőkepiacok mellett az energiapiacokra is kiterjesztette tevékenységét. A KELER KSZF Zrt. a hazai tőkepiacok mellett a hazai és regionális gáz-, illetve villamos-energia piacokon is kínálja klíringszolgáltatásait.

A KELER Zrt. és a KELER KSZF Zrt. az MNB közvetlen, illetve közvetett többségi tulajdonában állnak. Egyúttal, tekintettel a társaságok rendszerkockázati jelentőségére, az MNB jegybanktörvényben meghatározott alapvető feladata, hogy figyelemmel kísérje (felvigyázza) tevékenységét a rendszer biztonságos és hatékony működése, továbbá a pénzforgalom zavartalan lebonyolítása érdekében.

A társaságok tulajdonosi szerkezete a 2020. január 1-jei állapot szerint