A Latin-amerikai Monetáris Tanulmányok Központjának (CEMLA) Kormányzótanácsa a 2017. október 12-ei washingtoni ülésén fogadta el a Magyar Nemzeti Bank csatlakozási kérelmét, amelynek értelmében az MNB 2018. január 1-jén a szervezet együttműködő partnerévé (collaborating member) vált.

A CEMLA 1952-ben jött létre a latin-amerikai és karibi országok jegybankjainak együttműködésében. A 2020. június 3-i állapot szerint a szervezetnek 51 tagja van, amelyek közül 30 a CEMLA Közgyűlésében szavazati joggal rendelkező társult tagnak (associated member) számít.

A CEMLA fő célkitűzései:

  1. a latin-amerikai és karibi monetáris és banki ügyek, valamint a fiskális és árfolyampolitikák vizsgálata, illetve azok megértésének elősegítése;
  2. a jegybanki és egyéb pénzügyi szervezeteken belüli képzések támogatása szemináriumok, illetve speciális tanfolyamok szervezésén, valamint felmérések és kutatások publikálásán keresztül;
  3. a fenti területeken szerzett korábbi tapasztalatok rendszerezése és új kutatások folytatása;
  4. a nemzetközi és regionális monetáris és pénzügypolitikai fejlemények nyomon követése és közlése.

A CEMLA főigazgatója a 2019-2023 közötti időszakban Dr. Manuel Ramos-Francia, a mexikói jegybank (Banco de México – Banxico) egyköri alelnöke; az igazgatótanács elnöki posztját pedig 2019-2021 között Dr. Juan José Echavarría, a kolumbiai jegybank (Banco de la República) elnöke tölti be.

További információ itt érhető el: https://www.cemla.org/english.html