Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján az euro „atyjának” nevét viselő díjat 2021-ben Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank (HNB) elnöke kapta, aki kulcsszerepet vállalt Horvátország európai uniós csatlakozásában. Boris Vujčić 1997-ben lett a HNB főközgazdásza, 2000-ben a bank alelnöke, 2012-ben pedig elnöke. Irányítása alatt került sor a horvát monetáris politikai eszközrendszer reformjára és a kuna árfolyama stabilizálásának köszönhetően az euro bevezetésének küszöbére segítette az országot. 2005-től egészen Horvátország EU csatlakozásáig a csatlakozási tárgyalások során főtárgyaló helyettesi pozíciót töltött be.

1996-ban a Zágráb Egyetemen (University of Zagreb) szerzett doktori címet. 2003 óta Boris Vujčić a Zágráb Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, 2004 óta pedig a Természettudományi Kar, Matematika Tanszékének vendég professzora. Szak- és oktatási területei közé tartozik a monetáris elemzés, a nemzetközi pénzügy és a munkagazdaságtan.

Boris Vujčić számos magas szintű nemzetközi és európai bizottságban vállal aktív szerepet. Tagja az Európai Rendszerkockázati Testület Irányító Bizottságának (ESRB Steering Committee), valamint a Bécsi Kezdeményezés 2.0 Irányító Bizottságának (Vienna Initiative 2.0 Steering Committee) elnöke.