A 2014-ben alapított Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát díjazza a jegybank. A Popovics díj – akárcsak minden évben – 2018-ban is az MNB által szervezett gálaesten került átadásra, ám a Lámfalussy-díj átadására idén rendhagyó módon a kínai miniszterelnök és magas rangú delegációjának pár hónappal korábbi magyarországi látogatása alkalmával már sor került. A díjátadó gálaestet az ötödik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencia követte, aminek fókuszában idén a világgazdaság átrendeződése, a keleti gazdaságok fokozatos térnyerése és a multipoláris világgazdaság kialakulásának kérdései álltak.

Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján az Euro „atyjának” nevét viselő díjat idén Zhou Xiaochuan, a kínai jegybank elnöke kapta. A Magyar Nemzeti Bank a People’s Bank of China elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért kiváló eredményeit és a renminbi nemzetközivé tétele érdekében végzett erőfeszítéseit is méltatta az elismeréssel. Zhou Xiaochuan karrierje alatt olyan intézményekben töltött be magas pozíciókat, mint a Bank of China, a China Construction Bank vagy a China Securities Regulatory Commission. Az 1990-es évek végén kibontakozott ázsiai pénzügyi válságban a People’s Bank of China alelnökeként nagyban hozzájárult a kínai valuta, a jüan stabilitásának megőrzéséhez. 2002-ben nevezték ki jegybankelnökké, amivel mára a People’s Bank of China leghosszabb ideje hivatalban lévő elnökévé vált. Zhou Xiaochuan Kína egyik legmeghatározóbb pénzügyi reformere, jegybankelnöksége alatt kiemelkedő eredményeket ért el a pénzügyi reformok terén, illetve sokat tett a renminbi nemzetközivé tételéért is.

A Popovics-díjat Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára vehette át. Banai Péter Benő 2014 óta tölti be államtitkári pozícióját, és döntő szerepe volt a 2010-ben kezdődött sikeres fiskális fordulat végrehajtásában, a költségvetési és államháztartási kiszámíthatóság megteremtésében, valamint a pénzügyi fegyelem kialakításában – amelyek együttesen segítették elő a gazdaságpolitika két fő ága közötti összhang elérését, valamint lehetővé tették a növekedési fordulatot. Banai Péter Benő 1998 óta a Pénzügyminisztériumban, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző pozíciókban dolgozik. 2010-től a költségvetésért felelős helyettes államtitkári, 2014-től az államháztartásért felelős államtitkári feladatokat látja el, emellett a Magyar Közgazdasági Társaság Államháztartási Szakosztályának alelnöke. Több szakmai publikációja jelent meg, elsősorban európai uniós költségvetési kérdésekben.