Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének köszöntője - köszöntő videója

Matolcsy György valamennyi meghívott köszöntése utáni előadásában kifejtette: Európának új narratívára van szüksége azután, hogy az Európai Központi Bank elindította monetáris politikai programjait. Az elnök szerint az új magyar kormánynak 2010-ben azzal a dilemmával kellett szembenéznie, hogy ortodox vagy nem hagyományos módon kezelje a válságot. Úgy vélte, kizárólag konvencionális intézkedésekkel bukásra lett volna ítélve Magyarország, a sikeres válságkezeléshez 3 összetevő kellett: strukturális reformok, új munkahelyek és politikai stabilitás.

Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagjának előadása: Monetary policy in a genuine European Monetary Union – az előadás videója

Az Európai Gazdasági és Monetáris Unió, közismert nevén az eurózóna további integrációjára, a monetáris unió elmélyítésére van szükség - fejtette ki Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja. Ha a fiskális politikát, s eközben az államadósságot nem szorítják keretek közé, illetve ha a fiskális politika nem hatékony, azon mindenki veszít, olyan adósságok alakulhatnak ki, amelyek nagy gondokat okozhatnak az egyes országokban. A francia pénzügyi szakember szerint szükség volt arra, hogy megerősítsék az EKB bankfelügyeleti szerepét. Az EKB megnövelt hatásköre alapján ki tudja majd szűrni az európai bankrendszerből a gyenge pénzintézeteket, a "zombi" bankokat, ezzel is erősítve az európai bankrendszer működésének hatékonyságát - mutatott rá.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnökének előadása: CESEE 25 years after the fall of the iron curtain – European integration remains a win-win strategyaz előadás videója és ppt-előadás

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke arról értekezett a konferencián, hogy mekkora változásokon ment keresztül Európa keleti és déli térsége az elmúlt 25 évben. Ezt a tényt sok befektető, különösen az amerikaiak még a mai napig nem ismerték fel, és a térség országait egyaránt “fejlődő európai” portfólióként kezelik, noha már két egymással határos nemzet gazdasági helyzete között is nagyon komoly eltérések vannak – jelentette ki Nowotny.

Erdem Başçi, a Török Nemzeti Bank elnökének előadás: On the value of price stabilitypdf-előadás

Erdem Bas¸çi, a Török Nemzeti Bank elnöke az infláció kezelésének fontosságáról beszélt – a Lámfalussy konferencián. Kiemelte, hogy a magas infláció elleni fellépésnek szerteágazó és jól ismert az eszköztára. A defláció, vagyis az európai gazdaságot jelenleg leginkább fenyegető gazdasági jelenség kezelésének kevésbé ismertek a módja. A török jegybankelnök meglátása szerint egy központi bank minden esetben azzal tud a legtöbbet tenni országa gazdaságért, ha biztosítja a stabilitást.

Carlos da Silva Costa, a Portugál Nemzeti Bank elnökének előadás: Reform and prosperity in the monetary unionppt-előadás

Carlos da Silva Costa, a Portugál Nemzeti Bank elnöke a különböző intézkedések kockázatáról tartott előadást. Kiemelte a gazdasági szakemberek felelősségét abban, hogy olyan intézkedéseket dolgozzanak ki, amelyek fenntarthatóak, így nem az lesz a végük, hogy 6-8 év múlva társadalmi konfliktusokhoz vezetnek. Ő is kiemelte: a késlekedő uniós tagországokat kedvezőtlenebbül fogják érinteni azok a reformok, melyeket az európai gazdaságokban véghez kell.

Boštjan Jazbec, a Szlovén Nemzeti Bank elnökének előadása: On the effectiveness of non-standard monetary policy measures in Slovenia- ppt-előadás

Boštjan Jazbec, a Szlovén Jegybank elnöke hazájának tapasztalatait elevenítette fel a 2007-es euróbevezetésről, és a tanulságokat is levonta. Egyrészt elszalasztott lehetőségként éli meg, hogy az akkor betóduló tőkemennyiség jelentős részét nem megfelelően hasznosították, ennek országa még ma is érzi a súlyát. Azóta ott is megtanulták hatékonyan “használni mások pénzét”. A szlovén jegybank elnöke a konferencián érdekességként kiemelte, hogy Szlovéniában eleve nagy volt az állami tulajdonhányad a bankrendszerben, ezért jelenleg a privatizáción gondolkodnak.

Boris Vujčić, a Horvát Nemzeti Bank elnökének előadása: Crisis and central banking paradigmppt-előadás

Boris Vujcˇic´, a Horvát Nemzeti Bank elnöke hazája példáján mutatta be, hogy a tankönyvi példával szemben lehetséges egy kicsi, nyitott, rögzített kamatszinttel rendelkező országban is anticiklus monetáris politikát folytatni. Ugyanakkor kiemelte azt is: ez önmagában kevés, hogyha nincsenek egyéb olyan strukturális lépések, melyek a kormány hatáskörébe tartoznak, a jegybanknak korlátozottak a lehetőségei.

Erkki Liikanen, a Finn Nemzeti Bank elnökének előadása: The independence of monetary policy and the banking union

Erkki Liikanen, a Finn Jegybank elnöke szintén azért aggódott, hogy az EKB szerepvállalását a kötvényvásárlással az országok kormányai úgy tekinthetik, hogy nincs több teendőjük, így elmaradnak a reformok. Egyúttal ő is szorgalmazta a szorosabb integrációt, ami azzal is járna, hogy új és szigorúbb szabályrendszereket is kidolgozzanak, amivel elkerülhető, hogy a most elérhető likviditás kockázatos területekre áramoljon, például létrejöhessen egy újabb ingatlanpiaci buborék.

 Lámfalussy-könyv_asztalon

Panelbeszélgetés

Moderátor: Lentner Csaba, professzor

Résztvevők:

  • Agnes Bénassy-Quéré, Professor CES, Centre d'Economie de la Sorbonne
  • Palotai Dániel, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója
  • André Sapir, University Professor, Université libre de Bruxelles
  • Szapáry György, nagykövet, volt MNB-alelnök

Az MNB ügyvezető igazgatója, Palotai Dániel a konferencia panelbeszélgetésén elmondta: ha a nagy jegybankok folytatják a mennyiségi enyhítést, akkor a magyar monetáris politikának is nagyobb a mozgástere. Palotai Dániel kiemelte: Magyarországon az egyik fő feladat a kis- és középvállalati (kkv) szektor fokozottabb integrálása a globális termelőláncokba. A munkavállalók nagyjából kétharmada kkv-nál dolgozik, ezért nagyon fontos, hogy minél több magyarországi kkv bekerüljön a nagy multinacionális vállalatok beszállítói közé - mutatott rá.

André Sapir, a brüsszeli Université libre oktatója - aki az Európai Bizottság két korábbi elnökének is tanácsadója volt - elmondta: helyes, ha kissé megkésett is az Európai Központi Bank (EKB) döntése, hogy a világ nagy jegybankjai közül utolsóként hozzákezd a mennyiségi enyhítéshez (QE). A mostani körülmények között szükség van nem konvencionális intézkedésekre, mint amilyen az EKB eszközvásárlási programja - mondta.

Szapáry György, az MNB volt alelnöke megjegyezte: a világ nagy jegybankjai laza monetáris politikájával kapcsolatban tartani lehet attól, hogy a jelenlegi likviditásbőség idővel eszközár-robbanáshoz vezethet.

Matolcsy György jegybankelnök a konferenciát összegző zárszavában emlékeztetett Ewald Nowotnynak, az osztrák központi bank elnökének megjegyzésére, miszerint a jelenlegi körülmények között nem konvencionális gondolkodásra van szükség a jegybanki vezetők részéről. Zárásként külön köszönetet mondott a résztvevő előadóknak, hogy előadásukkal emelték a Konferencia szakmaiaságát. - az előadás videója.

Ábel István: Új európai monetáris konszenzus felé – Beszámoló a Lámfalussy-konferenciáról (Hitelintézeti Szemle, 2015. március)

A konferenciáról készült képgaléria