A Magyar Nemzeti Bank mintegy 450 fő részvételével – immár negyedik alkalommal rendezte meg 2017-ben a Lámfalussy Lectures Conference nevű konferenciát Lámfalussy Sándor kiemelkedő, magyar származású európai közgazdász emlékére. A konferencián az üzleti szféra képviselői, számos neves közgazdász és politikus vett részt – köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Jacques de Larosiere, az IMF volt vezérigazgatója, a Banque de France egykori elnöke, az EBRD korábbi vezérigazgatója, Tien Gouli, a Bank of China elnöke és Sir Paul Tucker, a Bank of England korábbi alelnöke. 

A konferenciát hagyományosan megelőző Lámfalussy Gála – tekintettel az olaszországi busztragédia magyar áldozatainak emlékére elrendelt hétfői nemzeti gyásznapra – elmaradt, így a jegybank által alapított Lámfalussy- és Popovics-díjak átadására – kivételesen – a Lámfalussy konferencia keretében került sor.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitóbeszédében elmondta, a konferencia célja, hogy erős politikai, intellektuális, gazdasági, pénzügyi és emberi hidakat építsünk Európa és Ázsia között, konkrétabban az Európai Unió és Kína között. Mint elmondta, az elmúlt ötszáz évben egy egyedi európai sikertörténetet sikerült felépíteni, aztán a múlt század első felében romba döntöttük a kontinenst, második felében sikerült újjáépíteni és nagyon erős együttműködést kialakítani az Európai Unió keretében. Az euro bevezetése is ígéretes vállalkozásnak indult, és először nagy sikernek bizonyult, de 2008 után kiderült, hogy nagy hibákat követtek el Európai Unióban és az eurozónában. Ennek következtében romba dőlt az eredeti európai jövőkép, sok munkahely megszűnt. Az európai közös pénz pozíciója is meggyengült, aminek egyik oka az Európai Unió gazdaságpolitikájának hibáiban gyökerezik. Lámfalussy Sándor számos alkalommal hangsúlyozta a pénzügyi stabilitás fontosságát, amelyre nagy szükségünk van ahhoz, hogy növekedés és munkahelyek legyenek, hogy újra felépítsük a válságban megtépázott Európa jövőjét. Annak érdekében, hogy újraépítsük Európát és sikeressé tegyük az eurót, pénzügyi stabilitásra van szükség, hogy újra legyen gazdasági növekedés, európai jövőkép és munkahelyek. Beszédének fő üzenete az a javaslat, hogy építsünk erős hidakat az Európai Unió és Ázsia között, elsősorban Kínával, hiszen az „Egy Övezet, Egy Út” kínai koncepciónak az Európai Unió, azon belül a közép-kelet-európai régió – és különösen Magyarország – lehet az egyik nyertese.

A Lámfalussy-díj odaítélésével az MNB olyan, nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket díjaz, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára. A Lámfalussy-díjat idén Jacques de Larosiere kapta. Az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát jutalmazza a jegybank. A Popovics-díjat Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója kapta.