A Magyar Nemzeti Bank több mint 400 fő részvételével immár hetedik alkalommal rendezte meg 2020-ban a Lámfalussy Lectures Conference nevű rendezvényét. A Lámfalussy Sándor kiemelkedő, magyar származású európai közgazdászról elnevezett konferencia az MNB 2019-ben bemutatott Zöld Programjában lefektetett alapelvek mentén lett meghirdetve, így megrendezése során a jegybank mindvégig törekedett saját ökológiai lábnyomának csökkentésére. Az MNB egyik fontos célja és felelőssége Magyarország hosszú távon is fenntartható növekedésének, fejlődésének elősegítése, ezért a rendezvénnyel együttjáró környezeti terhelést egy hazai ökológiai beruházás finanszírozásával ellentételezi, illetve - többek között - eltekintett a részletes konferenciafüzet papírra nyomtatásától is, helyette mobilos applikációval segítette a konferencia résztvevőit.

A konferencián számos neves közgazdász, jegybankár és az üzleti szféra képviselői vettek részt, akik a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedés és felzárkózás aktuális kérdéseivel kapcsolatos nézeteiket osztották meg. Az előadók közül kiemelhető Robert Holzmann osztrák jegybankelnök, Poul M. Thomsen, az IMF Európai igazgatóságának vezetője, Debora Revoltella az Európai Beruházási Bank igazgatója és vezető közgazdásza, Olivier Garnier a francia jegybank főigazgatója és vezető közgazdásza, illetve Serey Chea a kambodzsai jegybank alelnöke és főigazgatója.

A konferenciát megelőző napon adták át az MNB által alapított díjakat: a Lámfalussy-díjjal a jegybank olyan, nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket díjaz, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal pedig a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát jutalmazza. Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján az Euro „atyjának” nevét viselő díjat 2020-ban Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori Vezető közgazdásza, és Kormányzótanácsának tagja kapta, mely pozíciókat 2019-ig töltötte be. Közgazdasági PhD fokozatát a Libre de Bruxelles Egyetemen (ULB) szerezte, 1978 és 1980 között az IMF közgazdásza volt, 1980-tól 1987-ig a közgazdaságtan professzora az ULB-n, majd 1987 és 1999 között a Générale de Banque és a Fortis Bank Vezető közgazdászaként dolgozott. 1999 és 2000 között a belga pénzügyminiszter kabinetfőnökeként aktív részese volt egy jelentős adóreformnak, illetve a bank- és biztosítási felügyelet megreformálásának. 2000-től a belga jegybank (BNB / NBB) ügyvezető testületének tagja volt.

A Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át. 2003-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát gazdaságpolitika és statisztika szakon, 2003 és 2007 között a Központi Statisztikai Hivatalnál dolgozott makrogazdasági elemzőként. 2007-től dolgozik a jegybankban, ahol az államháztartással és annak finanszírozásával foglalkozó elemzőként kezdte karrierjét. Mindvégig költségvetési ügyekkel foglalkozva 2013-tól főosztályvezetőként, 2014-től pedig igazgatóként látja el a feladatait. 2014 után szakterülete kiegészült a versenyképességi elemzésekkel is.