Az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) egy 2010 januárja óta működő független pénzügyi think tank, amely világszerte tudományos fórumot biztosít az állami és magánszektorba tartozó gazdasági, pénzügyi intézmények és szervezetek közötti eszmecserére. Az OMFIF tevékenysége elsősorban a gazdasági és monetáris politika, az állami vagyon- és tartalékkezelés, a tőkepiacok, a pénzügyi felügyelet és szabályozás területére, valamint a központi bankok szerepére és irányítására fókuszál. Az MNB 2014 májusában csatlakozott a think tankhez.

Az OMFIF élén egy öttagú igazgatótanács (Board of Directors), valamint egy négytagú végrehajtó bizottság (Executive Committee) áll. Az igazgatótanács tagjai között foglal helyet az OMFIF elnöke (Chairman) és alelnöke (Deputy Chairman) is. Tanácsadói minőségben (Advisor) működik közre a think-tank munkájában az OMFIF amerikai elnöke (US Chairman), valamint az amerikai műveletekért felelős elnöke (President, US Operations). Az OMFIF szervezeti felépítéséről és munkatársairól itt érhetők el további információk.

Az OMFIF 2020. május 6-án indította el a digitális pénzügyekre fókuszáló, Digital Monetary Institute (DMI) elnevezésű új kezdeményezését. Az intézet magas szintű fórumként kíván szolgálni a döntéshozók, a technológiával foglalkozó szakértők, a pénzügyi szakemberek és a szabályozók számára, hogy kiaknázzák a digitális pénzügyekben rejlő lehetőségeket. Az OMFIF Digital Monetary Institute független és semleges platformként ösztönözni kívánja a jegybanki digitális fizetőeszköz (central bank digital currency – CBDC) technológiájának és bevezetésének jogi keretrendszerével és szakpolitikai megvalósításával kapcsolatos dialógust.