Johann Georg Hann: Ezüst fedeles tál (Bécs, 1791)

Trébelt, cizellált, öntött

Talpmérő: 10,5 cm, magasság: 21,5 sm

A három darabból álló mártásos tál kerek, trébelt levéldíszes, alacsony talpon áll. Két szögletes, dupla füllel ellátott, félgömb alakú testén széles fríz fut körbe, rajta öntött és applikált puttó-, masz­karon-, állatfigura- és gyümölcsinda-motívumokkal. Belsejébe kivehető, sima, kalapált betét illeszkedik. Gyöngysorral szegélyezett, tagolt, domború fedelének öntött fogója levelekből kinövő virágcsokor. Az egyes darabok bécsi városjeggyel és GH-monogramos mesterjeggyel jelzettek.

A Johann Georg Hann bécsi ötvös (1755-1812) műhelyében, 1791-ben készült reprezentatív ezüst étkészlethez tartozó ún. „mártásos tál” megvásárlásával az Iparművészeti Múzeum ötvösgyűjteményének egyik kiemelkedő, főúri megrendelésre készült műtárgyegyüttese újabb jelentős darabbal bővült.

A bécsi ezüstművesség egyik legvirágzóbb korszakát reprezentáló készlet ma ismert darabjai 1933–1988 között különböző tulajdonosoktól, vásárlás útján kerültek az Iparművészeti Múzeumba. A 20. századi hagyomány tisztázatlan okokból – feltehetően az egyik eladó közlése nyomán – az étkészletet Habsburg József főherceg (1796–1847) személyéhez kötötte, mely így „József nádor-készlet” címmel szerepelt az elmúlt évtizedek több kiállításán.

Az egykor 72 darabból álló étkészlet archív fotók tanúsága szerint valójában Teleki grófi tulajdonban volt és eredetileg minden bizonnyal az 1791-ben erdélyi udvari kancellárrá kinevezett Teleki Sámuel gróf (17391822) számára készülhetett. Az ezüstkészlet 1931-ben bukkant fel az Ernst Múzeum aukcióján, a tulajdonos megnevezése nélkül, ekkor kerülhetett az együttes legtöbb darabja különböző gyűjtőkhöz. Néhány további darab – köztük minden bizonnyal a most megvásárolt mártásos tál is – a Magyar Királyi Postatakarékpénztár Árverési Csarnokának 1933. májusi aukcióján is szerepelt. A nagyrészt lappangó készletből jelenleg a több mint 9 kg súlyú levesestál, továbbá két háromszögletű fedeles tál, egy-egy pecsenyés és mártásos tál, valamint három gyertyatartó található az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Az együttes további darabjainak jelenlegi őrzési helye egyelőre nem ismert.

A bécsi klasszicista ezüst fedelestálnak a 18. századig visszavezethető magyar vonatkozása a külföldön felbukkanó hasonló műfajú, korú és készítési helyű műtárgyakhoz képest speciális helyet biztosít. Ugyanakkor önmagában is jelentős emléke a bécsi ötvösművészet egyik virágkora, az 1780-1822 közti időszaknak, és egy jeles mester, Johann Georg Hann oeuvre-jének.

Aukciós analógiák:

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2015/russian-art-silver-n09328/lot.211.html

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2015/collections-silver-vertu-russian-art-n09409/lot.401.html

Vásárlási érték 6.000.000 forint
Értékbecslők A Magyar Iparművészeti Múzeum szakértőiből álló bizottság
Hol tekinthető meg? Magyar Iparművészeti Múzeum