Mottó:

„A művészet az európai történelemnek, a legjobb európai örökségnek a része. Ezért az EKB, mint a legtöbb központi bank világszerte, gyűjt műtárgyakat. Az EKB kollekciója 20 ország 170 művészének 320 alkotásából áll. Ez magában foglal festményeket, rajzokat, fényképeket, szobrokat és egyéb műtárgyakat” – Mario Draghi az Európai Központi Bank Elnöke


Nationale Bank van Belgie - A belga jegybank művészeti gyűjteménye

A belga jegybanknak 1972 óta van belga kortárs alkotásokból álló gyűjteménye, mely jelenleg 1850 darabból áll. A gyűjteményt 20. századi (az 1950-es évektől kezdve) és 21. századi művek – festmények, szobrok, fotók, installációk – alkotják. A gyűjteménybe csak belga vagy Belgiumban élő művészek már létező alkotásai kerülhetnek be, esetenként előfordul, hogy a jegybank egy-egy konkrét alkotást megrendel egy művésztől. A gyűjtemény tagja az IACCCA-nak (International Association of Corporate Collections of Contemporary Art).

A gyűjtemény fenntartásának célja a kortárs művészetek támogatása, valamint egyedi és inspiráló munkakörnyezet biztosítása a jegybanki dolgozók számára. A gyűjtemény gyarapításával kapcsolatos feladatokban külső szakértők segítik a jegybankot, ők tesznek javaslatot a megvásárolandó műtárgyakra, kéretlen külső megkeresésekkel nem foglalkoznak. A gyűjtemény a jegybank épületében található, így a nagyközönség számára nem elérhető. A jegybank azonban rendszeresen kölcsönadja a gyűjtemény darabjait múzeumoknak, kiállítások szervezőinek, valamint belga és nemzetközi kulturális intézményeknek. Emellett évente egyszer kiállítást rendeznek a jegybank könyvtárában, így az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a kollekcióból.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény: https://www.nbb.be/en/about-national-bank/art-collection

Könyvtár: https://www.nbb.be/en/library/collections

Múzeum: http://www.nbbmuseum.be/en/


Deutsche Bundesbank - A német jegybank művészeti gyűjteménye

A Bundesbank 1957 óta gyűjt műalkotásokat, közintézményként célja a kulturális felelősségvállalás, illetve a kortárs művészet integrálása a mindennapi munkakörnyezetbe. E tevékenysége során a Bundesbank elsősorban 20. és 21. századi festményeket, grafikákat, szobrokat, valamint kül- és beltéri installációkat vásárol német nyelvterületekről. A mára több ezres gyűjtemény műtárgyai a frankfurti központban és a Bundesbank fióktelepein találhatók meg, és a mindennapi munkakörnyezet szerves részét képezik. A frankfurti előcsarnokban rendszeresen rendeznek kiállításokat kortárs művészek alkotásaiból, melyeket az érdeklődők előzetes időpont-egyeztetés alapján tekinthetnek meg.

Forrás:

Művészeti gyűjtemények: http://www.bundesbank.de/Navigation/DE/Bundesbank/Sammlungen/sammlungen.html


Bank of Greece - A görög jegybank művészeti gyűjteménye

A görög jegybank 1928-as alapítását követően, az 1930-as években kezdte el a művészeti gyűjtemény kialakítását, elsősorban a jegybank athéni főépületének díszítése céljából. A gyűjtemény főleg 19-20. századi görög festményekből áll, ezek nagy része történelmi-mitológiai tárgyú, illetve tájkép, csendélet vagy portré. A festmények mellett a kollekció egyéb műtárgyakat, szobrokat, metszeteket, kerámiákat, érméket, bútorokat, fotókat is tartalmaz.

A jegybank honlapján a kollekció egy része virtuális galéria formájában megtekinthető. A görög jegybank rendszeresen szervez kiállításokat és más intézmények számára is kölcsönadja – akár belföldre, akár külföldre – a gyűjtemény darabjait.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény: http://www.bankofgreece.gr/Pages/en/Bank/ccrd/collections.aspx

Virtuális galéria: http://virtualgallery.bankofgreece.gr/main/en/index.html

Banco de Espana - A spanyol jegybank művészeti gyűjteménye

A művészeti gyűjtemény közvetlenül a spanyol jegybank tulajdonában van. A műgyűjtés történelmi tradíció a spanyol jegybanknál, a gyűjtemény kialakítását a jegybank elődszervezetei (Banco de San Carlos, Banco de San Fernando) kezdték el a 18. században. A jegybank a gyűjtemény révén valósítja meg a kultúra és művészet támogatását.

A kollekcióban 15. századi műtárgyaktól kezdve kortárs alkotásokig bezárólag találhatók műtárgyak (festmények, szobrok, fotók). A festmények nagy része portré, melyek nevezetes spanyol történelmi személyeket, valamint a jegybank korábbi vezetőit ábrázolják. A szobrok és fotók vásárlása a 20. század második felében indult.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény:

http://www.bde.es/bde/en/secciones/sobreelbanco/patrimonios/La_coleccion_de_/La_coleccion_de_arte.html

Banque de France - A francia jegybank művészeti gyűjteménye

A francia jegybank kulturális mecénási tevékenysége keretében műtárgyak vásárlásával járul hozzá a nemzeti kulturális örökség védelméhez, továbbá restaurálási munkálatokat is támogat. A jegybank támogatja a különböző nagy állami intézményeket a nemzeti örökségvédelem szempontjából fontos, művészi értékkel bíró műalkotások megvásárlásában és a nemzeti kincsek állami tulajdonba kerülésében. Egy-egy kiállítás alkalmából kölcsönadja saját gyűjteményének egy-egy darabját, így kiegészítve a tematikus kiállításokat.

Forrás:

Éves jelentés (2014): https://www.banque-france.fr/publications/rapport-annuel-de-la-banque-de-france.html


Banca d’Italia - Az olasz jegybank művészeti gyűjteménye

A kollekció gyűjtését az olasz jegybank 1930-ban kezdte meg egy csődbe ment üzletember, Riccardo Gualino kollekciójának megvásárlásával, és azóta rendszeres vásárlásokkal bővítették a gyűjteményt. Elsősorban olasz művészek alkotásait veszik meg (1893-tól, azaz az olasz jegybank alapításának évétől kezdve kortárs alkotásokig). A gyűjtemény létrehozásának fő célja az olasz kulturális örökség megőrzése, támogatása, és fontos olasz műalkotások külföldre kerülésének megakadályozása. A kollekció darabjai jelenleg szétszórtan találhatók a jegybank épületeiben Olaszország-szerte.

A kollekció mind időben, mind földrajzilag széles spektrumot ölel fel: találhatók benne műtárgyak az i.e. 1-3. századból, az i.sz. 1-10., valamint 14-20. századból is, az alkotások között vannak ősi keleti műtárgyak, római kori szobrok, flamand faliszőnyegek és 20. századi olasz alkotások is.

2006-ban az olasz jegybank készített egy kiadványt „The art in Palazzo Koch” címmel, amely ugyan nem vásárolható meg, de az olasz jegybank a könyvet megküldte a legnagyobb olasz könyvtáraknak és az olasz kulturális örökség védelméért felelős hivatalnak.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény: https://collezionedarte.bancaditalia.it/portal/en/web/guest/home

Central Bank of Cyprus - A ciprusi jegybank művészeti gyűjteménye

A ciprusi jegybank 1987-ben kezdte meg a művészeti gyűjtemény kialakítását.

Kezdetben csak alkalmanként vásároltak műtárgyakat, majd 1994 óta (a jegybank új épületének elkészültét követően) rendszeresen és szisztematikusan gyarapítják a gyűjteményt, mely jelenleg mintegy 200 műtárgyból áll.

A kollekció a jegybank tulajdonában van, a gyűjteményt a jegybank a kulturális diplomácia egyik eszközének tekinti, a kollekció célja a ciprusi kortárs művészet támogatása. A jegybank kezdetben külső szakértők javaslata alapján választotta ki a megvásárolandó alkotásokat, 2005 óta viszont egy speciális, kizárólag a jegybank munkatársaiból álló művészeti testület (Art Committee) hozza meg a döntéseket. A művészeti testület feladata az, hogy nyomon kövesse a ciprusi művészeti és kulturális élet alakulását, és javaslatot tegyen a jegybankelnök számára új alkotások megvásárlására.

A műtárgyak a jegybanki épületeket, illetve irodákat díszítik, külön kiállító teremmel nem rendelkeznek.

A ciprusi jegybank 2012-ben, Ciprus EU-elnöksége kapcsán kiadott egy könyvet a jegybanki művészeti gyűjteményről görög és angol nyelven. A kiadvány 208 műtárgy fotóját tartalmazza. A könyv letölthető a jegybank honlapjáról, illetve nyomtatott formában meg is vásárolható, az eladásból származó bevételt karitatív célokra fordítják.

Forrás:

Művészeti gyűjteményről szóló könyv : http://www.centralbank.gov.cy/nqcontent.cfm?a_id=12480&tt=article&lang=en


Oesterreichische Nationalbank - Az osztrák jegybank művészeti gyűjteménye

Az osztrák jegybank gyűjteménye a két világháború közötti időszakból származó osztrák festményeket, 1945 utáni modern festményeket és szobrokat, valamint antik vonós hangszereket tartalmaz. A gyűjtemény kialakításának célja az osztrák művészet, valamint a kulturális örökség megőrzésének támogatása.

Forrás:

Látogatóközpont: https://www.oenb.at/en/About-Us/Money-Museum.html

Az osztrák jegybank éves jelentése: https://www.oenb.at/en/Publications/Oesterreichische-Nationalbank/Annual-Report/2014/Annual-Report-2014.htmlBanca Naţională a României - A román jegybank művészeti gyűjteménye

A román jegybank 1880-as megalapítása óta mindig is nagy hangsúlyt fektetett műtárgyak gyűjtésére és egy művészeti gyűjtemény létrehozására.

A jegybank 1997-ben nyitotta meg múzeumát, melynek feladata az, hogy bemutassa a jegybank kollekcióját, és egyben megismertesse a nagyközönséget a jegybank történetével és feladataival. A múzeum a jegybank főépületében (Old Palace) működik, a kiállítás csak előzetes időpont-egyeztetés alapján tekinthető meg, a látogatókat idegenvezető kíséri körbe, a program ingyenes. Jelenleg dolgoznak a múzeum bővítésén, a kiállítás átalakításán és egy online is megtekinthető katalógus kialakításán.

Forrás:

http://www.bnro.ro/Restoring-the-National-Bank-of-Romania%e2%80%99s-Patrimony-8332.aspx


Suomen Pankki - Finlands Bank - A finn jegybank művészeti gyűjteménye

A finn jegybank művészeti gyűjteménye kb. 1200 alkotásból áll. A kollekció az 1900-as évek eleje óta gyarapodik, létrehozásának célja az volt, hogy a finn kultúra és művészet értékeit megőrizzék a következő generációk számára. A műalkotások a finn jegybank épületeiben találhatók.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény:

http://www.suomenpankki.fi/en/suomen_pankki/ajankohtaista/tiedotteet/Pages/tiedote34_2011.aspx?hl=art%20collection

Bank of England - Az angol jegybank művészeti gyűjteménye

Az angol jegybank 1694-es megalapítása óta számos olyan műalkotást gyűjtött össze, mely kapcsolódik a bank történetéhez. A műtárgyak egy része olyan tárgy vagy eszköz, melyet a mindennapi munka során korábban használtak és megmentettek az utókor számára, más műtárgyakat (pl. karikatúrák) vásárlás útján szereztek.

A gyűjtemény darabjait kollekciókba rendezték, ezek a következők: bankjegyek és érmék, könyvek és régi dokumentumok, bútorok, festmények és fotók, ezüst-tárgyak, szobrok, egyéb alkotások (pl. a mindennapi munka során régebben használt eszközök, mint pl. Viktória-korabeli íróeszközök, régi írógépek, fegyverek). A kollekciók egyes darabjai a jegybank múzeumában tekinthetők meg. A festmények és fotók gyűjtése az 1833-1855 közötti időszakban kezdődött a bank történetének dokumentálása céljából, az alkotások a bank épületét, londoni városrészleteket, korábbi jegybanki vezetők és munkatársaik portréit, valamint a jegybank történetéhez kapcsolódó eseményeket és személyeket ábrázolnak.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény: http://www.bankofengland.co.uk/education/Pages/museum/collections/default.aspx


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi - A török jegybank művészeti gyűjteménye

A török jegybank az 1930-as években kezdte meg a művészeti gyűjtemény kialakítását, a jegybanki műtárgyak végigkövetik a török festészet történelmi fejlődését.

A jegybank a gyűjtemény révén aktívan részt vesz a török festészet és kultúra megismertetésében, Törökországon belül és külföldön is rendszeresen bemutatják a gyűjteményt kiállítások formájában.

Forrás:

Művészeti gyűjtemény: http://sanalmuze.tcmb.gov.tr/sanalmuze/tr/html/89/SANAT+KOLEKSIYONU/

http://www3.tcmb.gov.tr/sanat/sanatindex_eng.html

Federal Reserve System - Az USA központi bankja és régiós jegybankjainak gyűjteménye

A Federal Reserve Board 1975-ben indította Fine Arts Programját a Fehér Ház művészettámogatásra felhívó ajánlására adott válaszként. A Fed akkori elnöke, Arthur F. Burns egyetértett a javaslattal, mivel így egyrészt lehetőség nyílt a Federal Reserve elnöksége munkakörnyezetének javítására, másrészt a látogatók számára emlékezetes vizuális élményt nyújthatott az épületben elhelyezett műalkotásokkal. Így indult a Fine Arts Program, amely műalkotásokat gyűjt és gondoz azok rendszeres kiállítására a Marriner S. Eccles székházként ismert műemléki épületben kerül sor.

Valamennyi szövetségi intézményhez hasonlóan a Federal Reserve Board is elfogadhat műkincs-felajánlásokat az amerikai nép nevében. A gyűjtemény jelenleg már több mint 1000 alkotást tartalmaz, köztük grafikákat, festményeket, fotókat és szobrokat. A kollekció darabjainak megvásárlása során nem használhatnak közpénzt. A gyűjtemény minden darabja adományként érkezett, vagy olyan alapból finanszírozták a vásárlást, amelyet kifejezetten műalkotás megvételére nyújtottak magánszemélyek. Az állandóan kiállított darabok mellett számos alkotás érkezik kölcsönbe múzeumoktól és magángyűjtőktől, számos múzeum, galéria, könyvtár, művész, magánszemély és a világ más jegybankjai adtak már kölcsön alkotásokat a Federal Reserve Board számára időszaki kiállításra. Valamennyi alkotás a Federal Reserve Board washingtoni székhelyének nyilvános helyiségeiben és tárgyalóiban található. A program fennállásának kezdete óta több mint 150 kiállítás került megrendezésre, melyek nagy része kifejezetten egyéni művészekre irányítja a figyelmet vagy bizonyos tematika mentén rendeződik.

Stephen Bennett Phillips, a program igazgatója úgy tekint a gyűjteményre, mint egy múzeumra, amelyet a társadalom illusztris tagjaiból, műkereskedőkből, ügyvédekből és iparosokból álló tanácsadó testület irányít. A Federal Reserve soha nem értékesíti a műalkotásokat, de a múzeumokhoz hasonlóan rendszeresen kölcsönadja a kollekció darabjait, és rendszeresen tart maga is speciális, időszakos kiállításokat, amelyek előzetes bejelentkezés alapján elérhetőek a nyilvánosság számára.

Forrás:

Fine Arts program: http://www.federalreserve.gov/aboutthefed/aroundtheboard/fine-arts.htm

és http://www.economist.com/blogs/prospero/2013/05/federal-reserve-s-art-collection

Banco Central de la República Argentina (BCRA) - Az argentin jegybank művészeti gyűjteménye

Az argentin jegybank nem rendelkezik művészeti gyűjteménnyel, viszont a társadalmi felelősségvállalás keretében az elmúlt hét évben három alkalommal adott otthont a kulturális örökség megőrzéséért felelős közintézmények éves rendezvényének. 2007-ben hozta létre a festészetet támogató jegybanki díjat (Premio Nacional de Pintura Banco Central) a hazai művészek támogatására, valamint 2015-ben először fotópályázatot is hirdetett.

Forrás:

Banco Central Educa: http://www.bancocentraleduca.bcra.gov.ar/Banco de la República de Colombia (BRC) - A kolumbiai jegybank művészeti gyűjteménye

A kolumbiai jegybank társadalmi felelősségvállalási programján belül kiemelt feladatának tekinti a kultúra támogatását. A megalapítását követő rövid időn belül a jegybank elkötelezte magát a kulturális értékek védelme mellett: a történelmi és művészi emlékek gyűjteményéből született 1939-ben az Aranymúzeum (Museo del Oro), amely ma már hat regionális „leánymúzeummal” rendelkezik a fővárosi intézmény mellett.

A BRC könyvgyűjteményéből 1958-ban létrejött a Luis Ángel Arango Könyvtár, amelynek országos hálózatába 28 tagkönyvtár tartozik, s épülete koncerteknek is helyt ad (Sala de Conciertos de la Biblioteca Luis Ángel Arango). 1996-ban tették nyilvánossá a BRC numizmatikai gyűjteményét, amelynek a Casa Moneda de Bogotá ad otthont. 2000-ben Fernando Botero kolumbiai festőművész és szobrász a BRC-nek adományozta gyűjteményét, amelyből a Bank létrehozta a Botero Múzeumot. 2004-ben nyitotta meg kapuit a jegybank által fenntartott képzőművészeti múzeum, a Museo de Arte del Banco de la República, amely latin-amerikai és európai kulturális emlékeket gyűjt, és amelynek egyik időszakos kiállítása jelenleg Kertész Andor fotóit mutatja be. 2013-ban létrejött az ország első Ökokönyvtára is.

Forrás:

Kultúra: http://www.banrepcultural.org/

Banco Nacional de Nicaragua (BCN) – A nicaraguai jegybank művészeti gyűjteménye

A nicaraguai jegybank megalakulásakor elkötelezte magát a társadalmi felelősségvállalás mellett, amely egyrészt kiterjed a gazdasági és pénzügyi oktatásra és a környezettudatosság ösztönzésére, másrészt a kultúra támogatására. A BCN három könyvtárból álló regionális hálózatot működtet virtuális adatbázisa mellett, továbbá képtárral és szobrászati gyűjteménnyel is rendelkezik.

Forrás:

A könyvtár virtuális adatbázisa: http://bibliotecavirtual.bcn.gob.ni/