A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Költségvetési Tanács (KT) tagja, így a jegybank a KT munkáját támogató egyik szakmai műhely. Ezért az MNB egy új kiadványsorozatot indít „Elemzés az államháztartásról” címmel. A sorozat első kiadványa a ma megjelent a „2012. évi költségvetés mozgásterét befolyásoló alapfolyamatok” című elemzés.

A tanulmány célja, hogy a 2012. évi költségvetés tervezésének időszakában információt nyújtson a költségvetés idei, illetve a makrogazdasági és demográfiai folyamatok által meghatározott költségvetési tételek jövő évi várható alakulásáról. Ez az információ támpontot adhat a Költségvetési Tanács részére a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat megalapozottságának a véleményezéséhez.

Az elemzés megállapítja: a kormányzati szektor ESA-szemléletű egyenlege a magánnyugdíj-pénztári portfólióátvétel következtében többletet fog mutatni 2011-ben, miközben az államháztartás pénzforgalmi hiánya elérheti a GDP 6,4 százalékát. A kormányzat a decemberben elfogadott költségvetésben nem szereplő egyszeri tételeket kiszűrve 2,9 százalékos ESA-hiány elérését tűzte ki célul. Előrejelzésünk szerint ez a cél teljesíthető, az egyedi tételek nélkül számolt ESA-hiány 2,8 százalék lehet 2011-ben.

Az adó- és járulékbevételek összességében az előirányzatnak megfelelően alakulhatnak, de eltérő szerkezetben. A költségvetési törvény 2011. júniusi módosítása 176 milliárd forinttal csökkentette, és a korábbi jelentősen túltervezett tervszámokhoz képest reális szintre hozta az adóbevételi előirányzatok összegét. Előrejelzésünk szerint az adóbevételek még így is elmaradhatnak a tervezettől, amit a társadalombiztosítási alapok előirányzatnál alacsonyabb hiánya kompenzálhat.

A költségvetési alapfolyamatokhoz és a kormányzati intézkedésekhez kapcsolódó kockázatok kedvezőtlen esetben összességében a GDP 0,5-0,6 százalékával ronthatják az államháztartás 2011-es egyenlegét. Ezek közül a legfontosabb a stabilitási tartalék prognózisunkban figyelembe vett törléséhez kapcsolódik. Tartós kiadáscsökkentő intézkedések hiányában ugyanis a zárolások törlése az év második felében pénzügyi feszültségeket okozhat. Ezen túlmenően az általunk várttól eltérő makrogazdasági folyamatok — így különösen a visszafogottabb lakossági fogyasztás — is érdemben téríthetik el előrejelzésünktől a 2011. évi költségvetés alakulását.

2012-ben a demográfiai és makrogazdasági folyamatoktól függő költségvetési tételek GDP-arányos egyenlege várhatóan kismértékben romlik. Figyelembe véve, hogy jövőre a költségvetés már nem támaszkodhat a magánnyugdíj-pénztári vagyonból származó egyszeri bevételekre, a kormány jövő évi 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycéljának eléréséhez a központi alrendszer belső tételeinél a GDP 2 százalékát meghaladó egyenlegjavulásra van szükség.

Az elemzés az alábbi linken érhető el:

Elemzés az államháztartásról - 2011. július

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció