A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi tudatosság növelése és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében ötletpályázatot hirdet „Milyen legyen Európa legjobb pénzmúzeuma?” címmel. 

Az MNB Alapokmányában és Társadalmi Felelősségvállalási Stratégiájában lefektetett célok eléréséhez jelentősen hozzájárul egy Pénz- és banktörténeti múzeum és annak részét képező modern látogatóközpont. A leendő kiállítás az élményalapú ismeretterjesztés érdekében a pénz történetét megjelenítő gyűjteményt szélesebb kontextusban, az adott kor gazdasági-társadalmi környezetébe ágyazottan, és a jelenkor eseményeinek is szerepet szánva szeretné bemutatni. Mindezzel megfogalmazott célja, hogy elsősorban a fiatalok és diákok, de minél szélesebb látogatói közönség számára nyújtson maradandó kulturális élményt és hozzájáruljon a pénzügyi ismeretek fejlesztéséhez. 

Gondolkodott-e már azon, hogy hogyan működik a bankrendszer, a tőzsde? Mi egy ATM működési elve? Milyen nehéz egy aranytömb? Hogyan készülnek a forgalmi érmék és papírpénzek? 

Gondolkodott-e már azon, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy világszinten kiemelkedő, az MNB gyűjteményét és korunk pénzügyi környezetét minél több nézőpontból bemutató, izgalmas és modern tárlatnak? 

Milyen lenne az a látogatóközpont amit szívesen megtekintene a családjával? Milyen modern interaktív eszközöket próbálna ki szívesen a pénz világába történő „utazása” során? Melyek a pénz világának azon területei, amelyekről szívesen tájékozódna? Milyen nemzetközi múzeumi példákat tart iránymutatónak? Mik azok a pénz-, és banktörténettel, pénzügyi kultúrával, fizetési rendszerekkel kapcsolatos információk, amelyekről szívesen tájékozódna? Milyen korszerű kényelmi szolgáltatásokat vár el egy modern múzeum meglátogatása során? Melyek azok a gazdasági és/vagy pénztörténeti korszakok, amelyekről mélyebb tudást is szeretne szerezni a látogatása során? 

Ha ezekre a kérdésekre Önnek van válasza, véleménye, javaslata, kérjük, ossza meg velünk! Az MNB a javaslatokat meghallgatva, a kreatív ötleteket felhasználva, Önnel közösen kívánja létrehozni Európa legjobb jegybanki tudásközpontját. Értékes segítségét az MNB értékes díjakkal jutalmazza. 

Ha izgalmas kihívásra vágyik, akkor vágjon bele és tegyünk együtt a pénzügyi kultúráért!  

 

I. PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓK 

1. A pályázat kiírója           

Magyar Nemzeti Bank – Kommunikációs és pénzügyi ismeretterjesztési igazgatóság. 

2. A pályázat célja           

A leendő pénzcentrummal kapcsolatos vélemények, ötletek, javaslatok összegyűjtése. 

3. Ki pályázhat? 

Bárki, akinek véleménye, javaslata, ötlete van egy modern pénzmúzeum és látogatóközpont szolgáltatásai, tematikája kialakításával kapcsolatban. * 

4. Hogyan pályázhat? 

A pályázat benyújtásához szükséges formanyomtatvány ide kattintva érhető el. A pályázathoz a kitöltött nyomtatványt, és a pénzmúzeummal kapcsolatos koncepciót szükséges megküldeni. Utóbbi formai követelményei: maximum három oldalas terjedelmű, Calibri 12-es betűtípussal, 1,5 sorközzel. 

A két oldalas javaslatot és a hiánytalanul kitöltött formanyomtatványt a sajto@mnb.hu email-címre várjuk megküldeni 2018. február 16-ig. A levél tárgyaként kérjük feltüntetni: „Milyen legyen Európa legjobb pénzmúzeuma?” 

5. Döntési folyamat 

A pályázat befogadásáról visszaigazolást küldünk a pályázati adatlapon megadott e-mail címre. 

A pályázat elbírálásakor az alábbi értékelési szempontokat vizsgáljuk:

a) formai követelményeknek való megfelelés (határidő, terjedelem),
b) az ötlet/vélemény/javaslat megvalósíthatósága, illeszkedése az MNB céljaihoz, társadalmi presztízséhez,
c) az ötlet/vélemény/javaslat újszerűsége, egyedisége, innovatív jellege 

6. A pályázatok elbírálása 

A pályázat beérkezését követően, legkésőbb 2017. február 26-ig kiválasztjuk a legjobb 3 pályázatot. Amennyiben az Ön pályázata is ezek között szerepel, a bírálóbizottság e-mailben értesíti. 

7. A nyertes pályázók díjazása

A legjobb pályaműveket a bírálóbizottság döntése alapján jutalmazzuk.
Az 1. helyezett 1 db. Huawei P9 Lite típusú mobiltelefont és egy 80 000 forintos MÜPA ajándékutalványt nyer,
A 2. helyezett 1 db. Huawei P9 Lite típusú mobiltelefont és egy 40 000 forintos MÜPA ajándékutalványt nyer,
A 3. helyezett 1 db. Huawei P9 Lite típusú mobiltelefont nyer. 

* Nem nyújthatnak be pályázatot az MNB munkavállalói, továbbá ezen személyek közeli hozzátartozói (Ptk. 8:1 § szerint). 

 

Budapest, 2017. január 26.
Magyar Nemzeti Bank