Budapest, 2018. június 22. – Fiumei úti temető Nemzeti Emlékhely megnevezéssel 2000 Ft névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakája program keretében. Az emlékérme a Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatot gazdagítja, a Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi, a Rákoskeresztúri Újköztemető Nemzeti Emlékhelyeket és az Országház és környéke Kiemelt Nemzeti Emlékhelyet követi a sorban.

A Fiumei úti sírkert tiszteletére kibocsátott emlékérme hazánk törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál. Elsődleges szerepe a figyelemfelhívás az ország egyetlen egészében nemzeti emlékhellyé nyilvánított temetőjére, a kegyeletnyújtás, valamint a tisztelgés a magyar nemzet kiemelkedő alakjai előtt. A 19. század közepén nyílt köztemető a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, de a temető nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi.

Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, több, mint másfél ezer védett sír található a temetőben. A síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei, és hatalmas mauzóleum emlékeztet a pártállami idők halottkultuszára is. A gazdag növény- és állatvilágáról is ismert, arborétumnak is beillő nagy temetőkert 56 hektáron terül el.

Az emlékérmét Csikai Márta Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.

Az emlékérme előlapján a középmezőben a sírkert egyik legemblematikusabb, a temető logóját is ihlető szoborcsoportjának oldalnézeti ábrázolása látható: a Kossuth-mauzóleum tetején álló szoboregyüttes – a szabadság, az erő és a világosság szárnyas géniusza egyik kezében lobogó fáklyával és a magyar nemzet jelképeként a láncaitól megszabadított oroszlán – Stróbl Alajos alkotása. Itt találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei is: a 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2018-as verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel.


Az emlékérme hátlapján, a középmezőben a Deák-mauzóleum és a hozzá vezető sétány ábrázolása látható, a háttérben sírokkal. A sétányt övező fasor a sírkert gazdag növényvilágára utal. A sétány ábrázolásában, egymás alatti két sorban a „FIUMEI ÚTI SÍRKERT” és a „NEMZETI EMLÉKHELY” felirat olvasható, a felirat fölött a nemzeti emlékhelyek emblémája, alatta Csikai Márta tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme - a sorozat többi tagjához hasonlóan - 90% réz és 10% cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérméből 5000 darab készíthető, kézi bronzpatinázású kivitelben.

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2018. június 22-én a kibocsátás helyszínén, a Fiumei úti sírkertben, valamint 2018. június 25-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://penzvero.hu/).