A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank. A jelenleg használt 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak. A forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, ám az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik. A jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetünk. A korszerűbb érme alapanyag alkalmazása az érme-elfogadó automaták stabilabb működése, valamint az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. A 100 forintos érmék jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák.

Az új alapanyagú 100 forintos érme forgalomban való megjelenése – a bankjegyeknél már megszokott módon – két lépcsőben történik, először 2019. október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik. A kibocsátási rendelet kihirdetését követően a jegybank technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására. A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 július 1-ét követően találkozhatunk a korszerűbb 100 forintosokkal.

A korszerűbb anyagú 100 forintos érme képe

 Hátlap Előlap
 Új 100 Ft-os hátlapja.jpg  Új 100 Ft-os előlapja.jpg

 

Az MNB az automatáknak az új alapanyagú 100 forintosok elfogadására történő átállítása céljából tesztérméket biztosít, egyszerű címletváltás keretében.

Tesztérméket az MNB lakossági pénztárában, 1013 Budapest, Krisztina körút 55. szám alatt lehet személyesen átvenni.

Kérjük, hogy az átvenni szándékozott darabszámot legalább 2 munkanappal a tervezett átvétel előtt a penztar@mnb.hu email címre küldött levélben legyenek szívesek előre jelezni.

Gyakran ismételt kérdések az új alapanyagú 100 forintos érmékkel kapcsolatban: