Az MNB felelős a készpénzes fizetésekbe vetett bizalom fenntartásáért, a címletkínálat optimális megválasztásáért, a készpénz-tartalékolásért, a gazdaság megfelelő minőségű bankjegyekkel és érmékkel való ellátásáért és a piaci készpénzforgalom szabályozásáért.

Az MNB nagybani szolgáltatóként vesz részt a hazai készpénzellátási láncban: a bankjegyek és érmék a jegybanki ügyfeleken, azaz a hitelintézeteken, a Magyar Posta Zrt-n keresztül – bankszámlájuk terhére történő készpénzfelvétel, valamint címletváltás keretében – jutnak el a forgalomba, a végfelhasználókhoz.

A jegybank a felsorolt alapfeladatainak ellátása céljából különböző készpénzben végzett műveletekkel áll a számlatulajdonos, a pénzfeldolgozó szervezet és a lakossági ügyfelek rendelkezésére.

Az MNB valuták (külföldi fizetőeszközök) váltásával és adásvételével nem foglalkozik.

A hazai készpénzellátás hatékonyságának növekedése érdekében az MNB támogatja a piaci szereplők által történő bankjegy- és érme-visszaforgatást. A jegybankon kívüli, kiegészítő pénzügyi szolgáltatásként – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény (Hpt.) 3. § (2) c) pontjában – megnevezett pénzfeldolgozási tevékenység üzletszerű végzéséhez azonban MNB engedély szükséges. (Az e tevékenység végzésére kiadott engedély visszavonásának jogát is a jegybank gyakorolja.)

A jegybank hatósági eljárás keretében ellenőrzi a pénzfeldolgozási engedéllyel rendelkező szervezetek, a piaci szereplők szakmai tevékenységét, az engedélyezéskor fennálló feltételek folyamatos meglétét, valamint a forgalomba és az MNB-hez visszakerülő bankjegyek és érmék megfelelő minőségét. A lakossági igényeknek megfelelő készpénzforgalmi szolgáltatások nyújtása érdekében a jegybank kiemelten ellenőrzi továbbá a hitelintézetek és a postahivatalok ez irányú műveleteit, pl. a címletváltást, a forgalomból bevont, valamint a sérült bankjegyek és érmék átváltását, illetve azok feltételeit.

Jegybanktörvény készpénzes rendelkezései

Tovább

Bankjegy- és érmerendeletek rendelkezései

Tovább

Pénzutánzat rendeletek rendelkezései

Tovább