Bankjegyvizsgáló gépek üzembehelyezése

Forintbankjegy forgalmazása céljából bankjegyvizsgáló gép kizárólag abban az esetben helyezhető üzembe, ha a bankjegyvizsgáló gép az MNB jegyzékben szereplő típusú, és az ott meghatározott hardver- és szoftver-verzióval rendelkezik. Az üzembe helyezést a pénzfeldolgozó, a pénzforgalmazó és az egyéb gazdasági szereplő köteles, más üzemeltető jogosult előzetesen – legkésőbb a tervezett üzembe helyezést 3 munkanappal megelőzően – bejelenteni az MNB-nek. A lejelentett adatokban történő változást, a változás életbe lépését követő 5 munkanapon belül a pénzfeldolgozó, a pénzforgalmazó és az egyéb gazdasági szereplő köteles bejelenteni az MNB-nek. Az értesítést az MNB elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszerén, ERA rendszer – Bankjegyvizsgáló Üzemeltető szolgáltatáson keresztül kell benyújtani.

A fent említett üzembe helyezésről a magyarországi székhellyel rendelkező gyártó, ennek hiányában a forgalmazó köteles negyedévente – a tárgynegyedévet követő hónap 5. munkanapjáig – adatot szolgáltatni az MNB-nek. Az adatszolgáltatást az MNB elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszerén, ERA rendszer – Bankjegyvizsgáló Forgalmazó szolgáltatáson keresztül kell benyújtani.

Érmevizsgáló gépek üzembehelyezése

 

Érmevizsgáló gép üzembe helyezését a pénzfeldolgozó és a pénzforgalmazó köteles az MNB-nek bejelenteni. A 2019. július 15-e előtt üzembe helyezett érmevizsgáló gépeket 2019. augusztus 15-ig, az azt követően üzembe helyezni tervezett érmevizsgáló gépeket pedig előzetesen - legkésőbb a tervezett üzembe helyezést 3 munkanappal megelőzően- kell bejelenteni. A lejelentett adatokban történő változást, a változás életbe lépését követő 5 munkanapon belül a pénzfeldolgozó, a pénzforgalmazó és az egyéb gazdasági szereplő köteles bejelenteni az MNB-nek. A bejelentést, illetve az adatok változását az MNB elektronikus ügyintézést biztosító információs rendszerén (ERA rendszer) keresztül, „E-ügyintézés - Készpénz” szolgáltatásban az „Érmevizsgáló gép bejelentése” menüpont alatt elérhető KPL_1001_v1 számú, „Érmevizsgáló gép bejelentése üzemeltető által” megnevezésű űrlappal, az alábbi linken elérhető excel táblában kell benyújtani.

 

ÉRMEVIZSGÁLÓ GÉPEK ADATAINAK BEJELENTÉSE