A készpénzforgalom zavartalan működése szempontjából alapvető „szűrő” szerepe van a kereskedelemben dolgozó pénztárosoknak, a kisboltoktól az áruházláncokig. Statisztikai adatok szerint Magyarországon jelenleg 360 000 darab pénztárgép üzemel.

Az üzletekben dolgozó pénztárosok – vagy gyakran pénztárosként is tevékenykedő eladók - magatartásán, felkészültségén, gyorsaságán, pontosságán, megbízhatóságán sok múlhat: a munkáltató eredményessége, a vásárlók elégedettsége. Ők testesítik meg a készpénzforgalom egyik első és legszélesebb szűrőjét. Nagyban múlik rajtuk az, hogy a napjainkban óhatatlanul előforduló hamis bankjegyek e szűrőn fennakadnak-e, vagy a későbbiekben zavart, kellemetlenséget, anyagi kárt okozva továbbvándorolnak.

A forintbankjegyeket kibocsátó, a készpénzforgalom zavartalanságának biztosításáért felelős Magyar Nemzeti Bank számít a sok százezer pénztárosra, hiszen ők azok, akiknek kezén talán a legnagyobb mennyiségű készpénz áramlik keresztül napról napra.

Az MNB ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kereskedelemben dolgozók, vezetők ez irányú tevékenységét a bankjegyekkel kapcsolatos ismeretek és a korszerű, megbízható, pénztári körülmények közepette is alkalmazható vizsgálati módszerek terjesztésével is támogassa.

A bankjegyhamisítványok kiszűrése érdekében az MNB az alábbi térítésmentes szolgáltatásokat nyújtja:

  • bankjegyismereti képzési lehetőségek,
  • bankjegyismereti tananyag biztosítása,
  • tanácsadás bankjegyvizsgáló gépek kiválasztásához.

 

Bővebb információkat az MNB szolgáltatásairól itt tudhat meg

 Készpénzlogisztikai Igazgatóság
Készpénzszakértői és fejlesztési főosztály
Telefon: +36 1 421 3393
Fax: +36 1 429 8000
Email: bankjegy@mnb.hu

Mit tegyünk hamisgyanús bankjegy előfordulásakor?

 

Minta jegyzőkönyv (kereskedelmi szervezetek részére) fizetőeszköz(ök) szakértői vizsgálatához