Budapest, 2018. június 29. – „Semmelweis Ignác-emlékév” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2018. június 30-án az „anyák megmentője” tiszteletére szervezett Ünnepi Tudományos Ülés keretében a Semmelweis Egyetemen. Az emlékérmék a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében jelennek meg.

A Semmelweis Ignác tiszteletére kibocsátott emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás, az ismeretterjesztés, valamint a tisztelgés az egyik legismertebb magyar előtt, aki felfedezésével a sebészeti antiszeptikus elv előfutára és az aszeptikus nőgyógyászati és szülésvezetési gyakorlat megteremtője volt.

Az emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérmék előlapján Semmelweis Ignác félalakos portréja jelenik meg kézjegyével és ruházatába rejtve az 1818-1865 évszámokkal, melyek Semmelweis Ignác születési és halálozási évére utalnak. Itt találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a 10 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel.

Semmelweis Ignác, az "anyák megmentője", a világon elsőként statisztikai adatok és saját tudományos kutatásai, megfigyelései alapján felfedezte, hogy a gyermekágyi láz nem járvány, hanem az orvosok által terjesztett fertőzés. Ok-okozati kapcsolattal igazolta, hogy az addig kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz, illetve az azt okozó fertőzés a szülő nőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével megelőzhető. A klórmeszes kézmosás szigorú bevezetésével az általa vezetett szülészeti osztályon 25-30 %-ról 1%-ra esett vissza a halálozási arány.

A Semmelweis által javasolt prevenció forradalminak számított, 30 évvel megelőzte korát, de módszerét nehezen fogadta el az akkori orvostudomány. Felfedezését és elméleteit csupán 1877-től, Louis Pasteur és Robert Koch (bakteriológia) illetve Joseph Lister (antiszeptikus műtétvezetés) munkássága hatására kezdték elismerni és alkalmazni.

Az emlékérmék hátlapján az az elképzelt kórházi jelenet elevenedik meg, amint előtérben a híres magyar orvos klórmésszel fertőtleníti kezét, háttérben pedig egy édesanya dajkálja gyermekét. A Semmelweis által felfedezett és bevezetett klórmeszes kézfertőtlenítés gyakorlata kiemelt szerepet kap az érmén a klórmeszet tartalmazó üvegcse és a kézmosás körül futó tükörfényes körvonal révén.

A felső köriratban olvasható SEMMELWEIS EMLÉKÉV 2018 felirat utal a kibocsátás apropójára. Az évszám egyben verési évszámként is funkcionál.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5- 5000 darab készíthető belőlük.

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a Semmelweis Ignác-emlékév ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2018. július 2-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://penzvero.hu/).