Budapest, 2020.május 28. –10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Harsányi János, a magyar származású közgazdasági Nobel-emlékdíjas tudós születésének 100. évfordulóján, 2020. május 29-én. Az érmekibocsátás főhajtás a játékelmélet neves kutatója előtt, aki 1994-ben két másik tudóssal (John Forbes Nash és Reinhald Selten) megosztva közgazdasági Nobel-emlékdíjat kapott "A nemkooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzés terén végzett úttörő munkásságért". Az emlékérméket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte.

1920. május 29-én Budapesten született Harsányi János magyar származású, közgazdasági Nobel-emlékdíjas tudós. Elsődleges kutatási területe a játékelmélet volt, a közgazdasági Nobel-emlékdíjat a nem teljes információs játékokkal kapcsolatos eredményeiért kapta 1994-ben John Forbes Nashsel és Reinhard Seltennel megosztva „A nemkooperatív játékok elméletében az egyensúlyelemzés terén végzett úttörő munkásságért”. A játékelmélet terén az első közgazdasági Nobel-emlékdíj az ő nevükhöz köthető. Harsányi János játékelméleti eredményei a közgazdaságtan egészére, és azon keresztül a mindennapi életre is hatással vannak mind a mai napig. A fegyverzetellenőrzési és leszerelési tárgyalásoktól kezdve, a frekvenciaaukciókig láthatjuk és tapasztalhatjuk hatását.

Az MNB Harsányi János megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki a neves kutató születésének centenáriumán. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Pelcz Balázs szobrászművész tervezte.

Az előoldal központi motívuma egy háromszög alakú végtelen lépcsősor ábrázolása, mely egy hierarchikus struktúrát reprezentál. A lépcsősor korlátja bal oldalon, a lépcsősor középpontjából kiemelkedő létra jobb oldalon szakítja meg a központi motívumot határoló körvonalat. Harsányi Nobel-emlékdíjat érdemlő eredményét szimbolikusan mutatja be az előoldal, miszerint egy végtelen regressziót (melyet a lépcsősor reprezentál) váltott ki egy jóval egyszerűbb fogalommal (melyet a létra testesít meg). Az emlékérmék kötelező elemei is az előoldalon találhatóak: szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent a „10 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, bal oldalon, a korlát ábrázolása alatt a biztonsági elemet is tartalmazó „BP.” verdejel, jobb oldalon, a létra szárai között, függőlegesen a „2020” verési évszám olvasható. A verdejelben legalább tízszeres nagyítás esetén látható, a verdejel adott betűjével megegyező betűket ábrázoló mikroírás került elhelyezésre.

A Harsányi János emlékérmék előlapja


Ezüst emlékérme 

Színesfém emlékérme

    

A tematikai oldal a közgazdasági Nobel-emlékdíjas kutatót mutatja be, központi motívuma Harsányi János portréja, melytől fent, balra a HARSÁNYI, jobbra a JÁNOS felirat, a neves tudós születési és halálozási évét megjelenítő 1920 – 2000 évszámok jobb oldalon, lent olvashatók köriratként. A portré alatt a tervező Pelcz Balázs szobrászművész mesterjegye látható.

A Harsányi János emlékérmék hátlapja


Ezüst emlékérme 

Színesfém emlékérme

     

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, szélük recézett. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Harsányi János” ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátás napjától, 2020. május 29-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül, érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).