Az emlékérme előlapján, a középmezőben Csók István: A tavasz ébredése című festmény egy részletének ábrázolása látható. Jobbra fent, három vízszintes sorban az alapanyagnak megfelelő értékjelzés, a „FORINT” és a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az emlékérme jobb alsó szélén, két vízszintes sorban a „2015” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján, jobb oldali mezőben Csók István: Műteremsarok című festménye önarckép részletének tükörképként való ábrázolása látható. A bal oldali mezőben, az alapsíkból kiemelkedő sávban, négy vízszintes sorban a „CSÓK”, az „ISTVÁN”, az „1865” és az „1961” felirat olvasható. Az emlékérme bal alsó szélén Fritz Mihály tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. A színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, méretben és éremképben nem tér el az ezüst verettől.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. A 10 000 forint névértékű Csók István ezüst emlékérme a kibocsátástól számított három hónapig, a 2000 forint névértékű színesfém emlékérme a teljes készlet erejéig a névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely 2015. február 27-től megvásárolható a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció
Telefon: + 36 (1) 428-2751
Fax: + 36 (1) 429-8000
E-mail: sajto@mnb.hu