Budapest, 2016. július 8. – A Magyar Nemzeti Bank Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki 2016. július 9-én, melyek különleges, ún. mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak. Az ezüst és a színesfém pénzek eltérő érmeképpel jelennek meg. Az egykori Savariában (Szombathely) született Szent Márton mindmáig a jólelkűség, a felebaráti szeretet, az elesettek segítése, a szolidaritás és az egyszerűség példaképe. Európa egyik legnépszerűbb szentjeként tisztelik ma is.

Mindkét emlékpénz törvényes fizetőeszköz. A 10 000 Ft névértékű ezüst emlékpénzt Lebó Ferenc tervezte. Az előlap fő motívuma egy Savariából, valószínűleg Szent Márton korából származó ókeresztény lámpafüggesztő, amelyet ma a Savaria Megyei hatókörű Városi Múzeum őriz. Az előoldalon találhatóak a kötelező éremképi elemek is: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „10 000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „BP.” verdejel, valamint a „2016” kibocsátási évszám. 

Az ezüst emlékérme hátoldala Szent Márton egyik legismertebb cselekedetét, a köpönyegmegosztást jeleníti meg egy ólomüveg ablak-ábrázolás felidézésével. (A források szerint Galliában állomásozó katonaként a rettentő hidegben utolsó ruhadarabjaként viselt katonai köpenyét karddal kettévágta, és egy didergő koldus vállára terítette.) A központi motívum alsó részén található a tervező, Lebó Ferenc kisméretű mesterjegye. Az érme szélén teljes köriratban a „SZENT MÁRTON SZÜLETÉSÉNEK 1700. ÉVFORDULÓJA” felirat olvasható. A felirat első és utolsó betűjét egy „+” választja el egymástól.

A színesfém emlékpénzt Tóth Zoltán tervezte. Az előlapon a szombathelyi Szent Márton templom homlokzatának és tornyának részlete látható, valamint itt találhatóak a kötelező érmeképi elemek: felső köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, bal oldalon, vízszintesen egymás alatt a „2000” értékjelzés, a „FORINT”felirat, a „BP.” verdejel, valamint a „2016” verési évszám. 

A színesfém emlékérme hátlapján Szent Márton ábrázolása látható egy gyógyult beteg társaságában. Az érme szélén, fent a „SZENT MÁRTON” körirat olvasható, míg az alsó köriratban megjelenő „SAVARIA” és „A. D. 316” feliratok Szent Márton szülőhelyére és születési évére utalnak, melyeket a tervező Tóth Zoltán mesterjegye választ el.

Mindkét emlékérme különleges biztonsági elemet tartalmaz. A verdejelre felvitt, mikroírással készült „B” illetve „P” betűk szabad szemmel nem láthatóak, minimum tízszeres nagyítással vehetők ki, biztonsági elemként az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálják.

A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm. A két érmetípus átmérője azonos, 37 mm. Az emlékérmék széle recézett.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 10 000 forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A 10 000 forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben 5000 darab, míg a 2000 forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben 10 000 darab készíthető.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amelyek 2016. július 11-től vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

Magyar Nemzeti Bank

szentmarton_emlekerme_01.jpg    szentmarton_emlekerme_02.jpg  szentmarton_emlekerme_03.jpg  szentmarton_emlekerme_04.jpg