Budapest, 2017. május 18. – 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2017. május 18-án, Irinyi János születésének 200. évfordulóján, a zajtalan és robbanásmentes gyufát elsőként szabadalmaztató vegyész tiszteletére. A különleges, négyzet alakú emlékérme a népszerű, magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató emlékérme-sorozat sorozat tizenegyedik tagjaként jelenik meg. Mikroírás és szivárványhatású lézeres felületmegmunkálás révén technikai újdonságok teszik műszaki különlegességgé az érmét.

Az Irinyi János emlékérme hazánk törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál. Az emlékérme előlapján a gyufásdobozok oldalán lévő gyújtósáv ponthálós mintázata látható, amint éppen lángra lobbant egy robbanásmentes gyufaszálat, Irinyi legismertebb, ma is elterjedt használatú találmányát.

A különleges – ún. proof – technológiával vert emlékérmén a gyufaszál lángja természetes fényben, mozgatás hatására a szivárvány színeiben váltakozik. Szivárványhatás magyar kibocsátású emlékérmén most először jelenik meg.

Az előlapon találhatóak a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: a 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2017 verési évszám, valamint a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikro méretű biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

A hátlapot Irinyi János, az egyik legtehetségesebb magyar kémikus portréja díszíti. Fölötte olvasható az IRINYI JÁNOS felirat, mellette születési és halálozási éve (1817 – 1895). Ma leginkább Irinyi gyufával kapcsolatos tevékenysége él a köztudatban, hiszen ő szabadalmaztatta elsőként a zajtalan, robbanásmentes gyufát; pedig az új szemléletű kémia egyik legelső hazai terjesztője is volt, valamint jelentős szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában is. Mint erősen hazafias érzelmű nemes ember részt vett a forradalmi mozgalmakban, a híres 12 pont szövegezése is az ő nevéhez fűződik. Az 1848—49-es forradalom és szabadságharcban aktív szerepet vállalt.

Irinyi legközismertebb találmánya ihlette a hátlapon megjelenő technikai újítást is: ruházatának struktúráját a „200 ÉVE SZÜLETETT A ROBBANÁSMENTES GYUFA SZABADALMAZTATÓJA” mikro méretű felirat ismétlődése adja.

Az emlékérmét Endrődy Zoltán ötvös, iparművész tervezte, mesterjegye szintén az érme hátoldalán található.

 

A négyzet alakú emlékérme 75% réz és 25% nikkel ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: összesen 10 000 veret készül belőlük, 6000 tükörfényes (proof), és 4000 selyemfényes (BU) kivitelben.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, az Irinyi János emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. május 18-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban(http://penzvero.hu/).

Magyar Nemzeti Bank