Budapest, 2018. június 21. –A Magyar Nemzeti Bank 2018. június 22-én „Egri vár” megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja jóvoltából megvalósuló Fegyvermustra c. interaktív kiállítás megnyitó ünnepségén. Az emlékérmék a 2004-ben indult Magyar várak sorozat részeként jelennek meg, követve a visegrádi, diósgyőri, munkácsi, gyulai, siklósi, a kőszegi, valamint a szigetvári várat.

Az Egri vár emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás, az ismeretterjesztés, valamint a tisztelgés a magyar nemzet meghatározó történelmi eseményei és hősei előtt. Az Egri vár kulcsfontosságú védelmi szerepet játszott a Magyar Királyság végvárrendszerének részeként. Ezer éves történetének leghíresebb eseménye az 1552-es ostrom, amikor a Dobó István várkapitány által vezetett kétezer fős védősereg közel harmincszoros török túlerővel szemben hősiesen megvédte a várat. A hősies helyállást Tinódi Lantos Sebestyén megénekelte, illetve Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényében is megörökítette.

Az emlékérméket Szunyogh László DLA szobrászművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérmék előlapján a híres várvédő kapitány, Dobó István páncélos, sisakos mellképe jelenik meg oldalnézetből ábrázolva. Felső köriratban a DOBÓ ISTVÁN felirat olvasható. A kapitány alakjától jobbra egy szőlőlevél látható, utalva szőlőbirtokosi tevékenységére és a felvirágzó egri bortermelésre. Itt találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a 10 000 illetve 2000 FORINT értékjelzés, a 2018-as verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel; továbbá az érmét tervező Szunyogh László DLA szobrászművész mesterjegye.

Az emlékérme hátlapján az Egri vár legismertebb képe, déli oldalának ábrázolása látható a Hippolit-toronnyal, a Gergely-bástyával, valamint a várfal egy részletével A vár ábrázolásának előterében, középen az „EGRI VÁR” felirat, alatta alsó köriratban a MAGYARORSZÁG felirat olvasható, amely egyben az érme kötelező éremképi eleme. A hátoldal peremén körbe futó felirat „A FALAK EREJE NEM A KŐBEN VAN, HANEM A VÉDŐK LELKÉBEN” utal arra a hazafias buzdításra, amellyel Gárdonyi Géza regényében Dobó István várkapitány lelkesíti katonáit az ostrom előtt.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüstből 7000, míg a színesfém változatból 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az Egri vár ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2018. június 22-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://penzvero.hu/), valamint a kibocsátás helyszínén, a Dobó István Vármúzeumban.