Budapest, 2018. július 31. – Hevesy György tiszteletére 5000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2018. augusztus 1-jén, a tudós feltaláló születésnapján. A különleges ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat 5. tagjaként, a Szent-Györgyi Albert, a Wigner Jenő, a Bárány Róbert, valamint a Zsigmondy Richárd előtt tisztelgő emlékérméket követik a sorban. A kibocsátás apropóját az adja, hogy 75 évvel ezelőtt ítélték neki a kémiai Nobel-díjat „az izotópok indikátorként való alkalmazásáért”.

A Hevesy György tiszteletére kibocsátott emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a közfigyelem ráirányítása a tudományos életben elért magyar sikerre, illetve a felfedezés jelentőségének elismerése. Hevesy György a radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezője, aki e módszert diadalra vitte azzal, hogy feltárta a legfőbb alkalmazási területeket, mindenekelőtt azt, hogy a módszer alkalmazható az élő szervezet vizsgálatára. Felfedezésével új tudományágat alapozott meg: a nukleáris orvostudományt.

A Hevesy György munkássága előtt tisztelgő emlékérméket Endrődy Zoltán ötvös iparművész tervezte. Mindkét emlékérme azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben különböznek.

Az emlékérme előlapjának központi motívumaként Hevesy György Nobel-díjas felfedezésének az orvosi diagnosztizálásban történő alkalmazása került ábrázolásra. A radioaktív izotópos nyomjelzés révén egy elváltozás feltárását ábrázolja sematikusan a tervező egy pontokból (molekulákból) összeálló emberi alak, illetve a radioaktív nyomjelzés megjelenítésére alkalmazott körkörös pulzáló vonalak segítségével, melyeket az ezüst érméken szivárványhatás is erősít.

Az előoldalon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező alaki kellékei: az 5000, illetve a 2000 FORINT értékjelzés, a MAGYARORSZÁG felirat, a 2018 verési évszám, valamint a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejegy.

Az emlékérme-hátlap központi motívuma Hevesy György félalakos portréja, melyet a HEVESY GYÖRGY • NOBEL-DÍJ • 1943 felső félkörirat, valamint A RADIOAKTÍV IZOTÓPOS NYOMJELZÉS KÉMIAI ALKALMAZÁSÁÉRT alsó félkörirat szegélyez, rávilágítva a Nobel-díj odaítélésének okára, valamint az emlékéme-kibocsátás apropójára. Továbbá itt található az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán mesterjegye.

Mindkét emlékérme – a sorozat többi tagjához hasonlóan – ovális alakú, 25X30 mm-es tengelyekkel, széle sima. Az 5000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 12,5 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 10,3 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5- 5000 darab készíthető belőlük.


 
 
 
 

Az emlékérmék értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a Hevesy György ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2018. augusztus 1-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://penzvero.hu/).