Budapest, 2018. január 5. – A Magyar Nemzeti Bank az időközben felmerült új témajavaslatok és a nyílt pályázat eredménye alapján módosította a 2018. évi emlékérme-kibocsátási programját. Tizenegy témában, négy korábbi sorozatot folytatva, összesen 22 emlékérmét tervez kibocsátani a jegybank 2018-ban. Két arany, kilenc ezüst, egy önálló színesfém, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a programban.

A 2018. évi emlékérme-kibocsátási program két új tematikával gazdagodott: A családok társadalomformáló szerepének, értékének hangsúlyozására, a Családok éve programsorozathoz csatlakozva, az MNB ezüst emlékérmét bocsát ki. Idén ünnepeljük az egyetlen magyar alapítású egyház, az unitárius egyház alapításának 450. évfordulóját, amely alkalomból ugyancsak ezüst emlékérme megjelentetését határozta el a jegybank. További változás, hogy az eredetileg a programban szereplő Magyarország tematika megvalósítását az MNB határozatlan időre elhalasztotta. A tervezésére kiírt pályázat eredménytelenül zárult, a pályázatban meghatározott és a Pályázók által ennek alapján benyújtott anyagok részben tematikai, részben technikai hiányosságai okán.

Összességében a 2018. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik. Folytatódnak a korábbi években megkezdett, a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatok, de jeles történelmi évfordulók, illetve remélhetőleg szélesebb körű érdeklődésre is számot tartó nemzetközi sportesemény egyaránt megjelennek az érméken.

emelekerme_tablazat_2018.png

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politikának megfelelően minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 Ft-os címletű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A 2018-as kibocsátási programban szereplő érmék 2018. január 15-étől jegyezhetőek elő a www.penzvero.hu weboldalon.

Az MNB a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.