Budapest, 2020. január 23. – Az Oroszországban megrendezett Coin Constellation nemzetközi érmeverseny 2019. évi megmérettetésén az MNB két kibocsátása is díjat nyert. Az Év aranyérméje kategóriában I. helyezést ért el a Király Fanni által tervezett "Albert aranyforintja" emlékérme. A legjobb forgalmi érme kategóriában – egy francia érmével megosztva – II. helyezett lett a "Családok éve" tiszteletére kibocsátott 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat, melyet Kósa István tervezett.

A "Water Mark Publishing House" kiadó által 2007 óta évente megrendezésre kerülő Coin Constellation nemzetközi érmeversenyen mindig a versenyt megelőző évben kibocsátott érmék szerepelhetnek. A 2019-es megmérettetésre 22 országból 33 kibocsátó, gyártó és forgalmazó több, mint 220 érmét nevezett be. A numizmatikai szakértőkből, szakújságírókból, múzeumi szakemberekből, aukciós házak szakértőiből álló nemzetközi zsűri 9 kategóriában (egyedi koncepció, a legművészibb megoldás, eredeti technológia, a legjobb forgalmi érme, klasszikus érme, szuvenír érem, az év ezüst érméje, az év arany érméje, az év érméje) választotta ki az első három helyezésre érdemes érméket. Ezen felül közönségdíjat is kiadtak, amelynek odaítéléséről a nagyközönség döntött, online szavazással.

A 2019-ben megrendezett 13. Coin Constellation megmérettetésre az MNB és az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. 2 díjat nyert:

A 2018 márciusában megjelent Habsburg Albert aranyforintja emlékérme piedfort változata az Év arany érméje kategóriában győzött. A Király Fanni által tervezett emlékérme a Középkori magyar aranyforintok sorozat részeként jelent meg.

Habsburg Albert aranyforintja piedfort veret (Tervezte: Király Fanni)


Előlap

Hátlap

Peremfelirat

 

A „Coin Constellation 2019” verseny másik díjazottja a Családok éve tiszteletére 2018 májusában kibocsátott 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat. A különleges 50 forintos a Legjobb forgalmi érme kategóriában –egy francia érmével megosztva – nyerte el a 2. helyezést.

A díjazott 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozat (Tervezte: Kósa Istváni)

 

A „Coin Constellation 2019” verseny további díjazottjainak listája az alábbi linken érhető el: 
https://gold10.ru/eng/about/coin-constellation/