Budapest, 2019. április 26. – Különleges, téglalap alakú ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank hazánk legrégebbi tudományos kutatóintézete, a Földtani Intézet 150 éves fennállása tiszteletére. A 10 000 illetve 2000 Ft névértékű emlékpénzérmék kibocsátásának további apropóját adja, hogy a műemlékké nyilvánított Art Geo Palota építési munkálatai 120 éve fejeződtek be. Az emlékpénzeket Szunyogh László DLA szobrászművész tervezte.

A kettős évforduló alkalmából az MNB 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki „Földtani Intézet” megnevezéssel. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

A mai napon megjelenő emlékpénzérmékkel a jegybank Magyarország legrégebbi tudományos kutatóintézetére, illetve az általa végzett munka jelentőségére hívja fel a közfigyelmet. Az 1869-ben alapított intézmény ma Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat néven független, hiteles szakértői segítséget nyújt a törvényhozás, az államigazgatás és az önkormányzatok részére a földtan, a geofizika, a bányászat, illetve a klímapolitika területén. Tevékenységéhez tartozik a hazai ásványi erőforrásokkal, vizekkel történő fenntartható gazdálkodás elősegítése, az energiaforrások földtani vonatkozásainak kutatása és a Föld belsejében zajló folyamatok vizsgálata. Kiemelten kezeli a Kárpát-medence és Európa országaival történő szakmai együttműködést.

Az emlékérmék egyben felhívják a figyelmet Lechner Ödön örökségére is, hiszen az Art Geo Palota Lechner egyik legérettebb munkája, a nemzeti építészeti stílus megtestesítője. A Földtani Intézet székházának épült palota díszítőelemei részben népi, részben földtani motívumokat hordoznak, így egyértelműen utalnak az Intézet tevékenységére, kutatási, vizsgálati tárgyára. A ma már műemlékvédelem alatt álló épület 120 évvel ezelőtt készült el.

Az emlékpénzeket Szunyogh László DLA szobrászművész tervezte. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el.

Az előoldal választott motívumai a kettős évfordulóra utalnak. Az emlékérmék előlapja a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Art Geo Palotájának Stefánia út felőli részletét ábrázolja, mely 120 évvel ezelőtt Lechner Ödön tervei alapján épült fel. Az előtérben a virágmotívumokat ábrázoló Zsolnay kerámiákkal díszített oromzat látható, míg a háttérben az épület tetőzetének csúcsa jelenik meg, a földgömböt vállaikkal tartó Atlasz figurákkal. Az emlékérmék szélén, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban – jobbra rendezve – a „10 000” vagy „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat. Lent, az ábrázolásba illesztve olvasható az emlékérméket tervező Szunyogh László DLA szobrászművész mesterjegye.

A hátlap központi motívuma egy ammonitesz fosszíliát tartalmazó mészkődarab, mely az érmeoldal alsó 2/3-át tölti ki. Az ammoniteszek maradványai kiváló kormeghatározó tulajdonsággal rendelkeznek, mivel egy-egy nemük általában legfeljebb 1-2 millió évig élt, evolúciójuk földtani értelemben rendkívül gyors volt, így a maradványokból viszonylag könnyen meghatározható a kor, amelyben léteztek. A fosszília metszeti ábrázolásának beazonosítását az ammonitesz felirat segíti, mely az ábrázolás fölött a körvonalat követi. A hátoldal felső harmadában három egymás alatti sorban olvasható a FÖLDTANI / INTÉZET felirat, valamint a kutatóintézet alapításának évére utaló 1869-es évszám. Az érmeoldal alsó részén, a kőzetdarab ábrázolásába ágyazva jelennek meg a pénzérmék további alaki kellékei: bal oldalon a 2019 verési évszám, jobb oldalon a BP. verdejegy.

Mindkét emlékpénz álló téglalap alakú (26,4x39,6 mm), szélük sima. A 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Földtani Intézet” ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg 2019. április 26-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).