Budapest, 2018. november 15. – A Magyar Nemzeti Bank fél évszázados emlékérme-kibocsátási hagyományai szellemében 2019-ben tíz témában, három korábbi sorozatot folytatva, és egy újat indítva 17 emlékérme kibocsátását tervezi. Egy arany, hat ezüst és három önálló színesfém emlékérme, valamint a nemesfém emlékérmék színesfém változatai szerepelnek a jövő évi programban, melyek grafikai tervei a következő linkre kattintva érhetőek el: http://www.mnb.hu/letoltes/emlekpenz2019hu.pdf.

Összességében a 2019. évi emlékérme-kibocsátási program összetételében és kivitelezésében is sokszínűnek ígérkezik. Folytatódnak a korábbi években megkezdett, a gyűjtők körében népszerű emlékérme-sorozatok, egy új, a nyilvános konzultáció alapján várhatóan sikeres sorozat indul a magyar pásztor- és vadászkutyafajták bemutatására. Emellett jeles tudomány- és művészettörténeti évfordulók egyaránt megjelennek az érméken.

Az MNB 2019. évi emlékérme-kibocsátási programja:

emlekerme_2019.png 

A 2014 óta érvényben lévő értékesítési politika szellemében minden nemesfém emlékérmének megjelenik az alacsonyabb névértékű színesfém változata is. Ez a kivitel nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, tájékoztató szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A jegybank a változtatás jogát fenntartja. A végleges adatokat a Magyar Közlönyben megjelenő MNB elnöki rendeletek határozzák meg.