Budapest, 2020. április 30. – A Magyar Nemzeti Bank „30 éve szabadon” elnevezéssel különlegesen magas címletű, 30 000 forint névértékű ezüst emlékérmét bocsát ki 2020. május 2-án, az első szabadon választott országgyűlés alakuló ülésének 30. évfordulóján. Az emlékérme, valamint 3000 forint névértékű színesfém változata a rendszerváltozás jelentőségére, a szabad, független, demokratikus Magyarország létrejöttének folyamatára kívánja felhívni a közfigyelmet. Az emlékérméket Bitó Balázs iparművész tervezte.

A rendszerváltozás 30. évfordulójának tiszteletére az MNB egyedülállóan nagy méretű, 59,75 mm-es ezüst és színesfém emlékérméket bocsát ki. Az emlékérme a magyarországi békés rendszerváltozás teljes folyamatának állít emléket kiemelve legfőbb eseményeit. Az emlékérme felidézi, hogy a tömegdemonstrációkkal legitimált egyesült ellenzék 1989-ben tárgyalások útján kiharcolta a szabad választásokat, melynek nyomán 1990. május 2-án megalakult a parlament és Antall József vezetésével felállt a rendszerváltás utáni első magyar kormány, 1991. június 19-én pedig az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot. Ezzel békés eszközökkel megvalósult mindaz, amiért 1956 hősei vérüket áldozták: létrejött a szabad, független, demokratikus Magyarország.

A „30 éve szabadon” emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés, az ismeretterjesztés. A kibocsátással a rendszerváltozás jelentőségére, a szabad, független, demokratikus Magyarország kialakulásának legfőbb állomásaira kívánja felhívni a figyelmet az MNB. Az ezüst és a színesfém változatok azonos érmeképpel rendelkeznek, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérme előlapján – körvonallal határolt középmezőben – Orosz István grafikusművész által tervezett 1989-es ikonikus választási plakát központi motívuma, a régi, 1990. július 11. előtti címert szétroppantó új címer érmére adaptált ábrázolása látható. A külső, emelt síkú körgyűrűben olvashatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: félköriratban fent a MAGYARORSZÁG, lent az egyben az évfordulóra is utaló 30 000, illetve a 3000 FORINT értékjelzés, a vízszintes középtengelyen bal oldalon a biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel, jobb oldalon a 2020-as verési évszám.

A 30 éve szabadon emlékérmék előlapja


Ezüst emlékérme 

Színesfém emlékérme


Az emlékérmék hátlapján
, a felső éremmezőben egy szimbolikus életkép szerepel: egy téglafalat áttörő négy fiatal fa ábrázolása az államszocializmus rendszerén áttörő, azt lebontó demokratikus törekvések allegóriája. Az emlékérme szélén, felső félköriratban a 30 ÉVE SZABADON felirat utal a kibocsátás apropójára. Az emlékérmét tervező Bitó Balázs iparművész mesterjegye a leomló fal ábrázolása fölött jobb oldalon található.

A központi motívum alatt emelt síkon szereplő feliratok a rendszerváltás folyamatát mutatják be, ahogy egy erős társadalmi bázisú ellenzéki összefogásból a demokratikus berendezkedést garantáló szabad választásokon át megszületik a független Magyarország. A feliratok a rendszerváltás legjelentősebb állomásait, eseményeit, illetve azok időpontját jelenítik meg kilenc egymás alatti sorban középre rendezve az alábbiak szerint:

EGYÜTT A SZABADSÁGÉRT
Közös ellenzéki demonstráció          1989. március 15.
Ellenzéki Kerekasztal          1989. március 22.
SZABAD VÁLASZTÁSOK
1990. március 25. és április 8.
FÜGGETLEN MAGYARORSZÁG
Az utolsó szovjet katona / elhagyja az országot / 1991. június 19.

 

A 30 éve szabadon emlékérmék hátlapja


Ezüst emlékérme 

Színesfém emlékérme


Mindkét emlékérme átmérője 59,75 mm, széle recézett. A 30 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ (ezrelék) finomságú ezüstből, míg a 3000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 93,31 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 100 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst emlékérméből 5000, míg a színesfém változatból 7000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „30 éve szabadon” ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátást követő első munkanaptól, 2020. május 4-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül. A COVID-19 vírus okozta pandémiás helyzetre tekintettel az érmék személyesen nem vehetők át a Pénzverő éremboltjában, de a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/) zavartalan az érmeforgalmazás.