Budapest, 2020. szeptember 24. –10 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából 2020. szeptember 25-én. A jegybanki kibocsátások több, mint fél évszázados történetében most először jelenik meg négyzet alakú ezüst emlékérme, a színesfém változat pedig nagy mérete miatt unikális. Az „Országos Meteorológiai Szolgálat” emlékérméket Molnár Mercédesz szobrászművész tervezte.

Az OMSZ-ot 1870-ben Magyarország éghajlati viszonyainak feltárására, a meteorológiai mérések szervezésére, illetve értékelésére alapították. Jelenleg hazánk teljes területére kiterjedő tevékenységet folytat, és az időjárással, éghajlattal és levegőminőséggel kapcsolatos állami feladatok ellátásáért felelős. A 150 évre visszanyúló szakmai tapasztalatnak és tradíciónak köszönhetően napjainkban Közép-Európában is kiemelkedő színvonalú, stratégiai fontosságú intézmény.

Az MNB Országos Meteorológiai Szolgálat megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki az OMSZ alapításának 150. évfordulóján. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára és a Szolgálatban folyó magas színvonalú előrejelzési, kutatási és oktatási tevékenység elismerése. Az emlékérmék mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az ezüst és a színesfém változat azonos éremképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Molnár Mercédesz szobrászművész tervezte.

Az emlékérmék előlapján a középmezőtől kissé balra – az Országos Meteorológiai Szolgálat logója alapján készült, sematikus ciklonábrázolás látható, melynek értelmezését a jobb oldalon lent olvasható OMSZ felirat segíti. Az előoldalon találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban, jobbra rendezve a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent, bal oldalon, két vízszintes sorban a „BP.” verdejel és a „2020” verési évszám.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat emlékérmék előlapja


Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Az emlékérmék tematikai oldalán balatoni táj ábrázolása látható, időjárási ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hideg- és melegfrontjának szinoptikus térképi megjelenítésével kiegészítve. A hátlapi motívum egyben utal arra is, hogy az OMSZ viharjelző rendszert működtet az ország legnagyobb tavainál. Az ábrázolásba illesztve, lent, jobb oldalon az emlékérméket tervező Molnár Mercédesz szobrászművész mesterjegye látható. A központi motívumot felül az „Országos Meteorológiai Szolgálat”, alul az „Alapítva: 1870” felirat keretezi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat emlékérmék hátlapja


Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

    

Mindkét emlékérme négyzet alakú, mérete 38,61x38,61 mm, széle sima. A jegybanki kibocsátások több, mint félévszázados történetében most először jelenik meg négyzet alakú ezüst emlékérme, a színesfém változat pedig nagy mérete miatt unikális. A 10 000 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 38,5 gramm. Az ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Országos Meteorológiai Szolgálat” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg 2020. szeptember 25-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).