Budapest, 2020. október 2. – A Magyar Nemzeti Bank a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat második darabjaként „Komondor” elnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki az Állatok Világnapján, 2020. október 4-én. Az emlékérmét Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte.

A komondor, az egyik legismertebb magyar pásztoreb 2017 óta tartozik a Hungarikumok Gyűjteményébe másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt. A komondor honfoglaló őseinkkel érkezett a Kárpát-medence területére. Tartásának elsődleges célja a területek, a nyáj  őrzése, védelme volt. Tekintélyt parancsoló megjelenésének, megvesztegethetetlen, bátor viselkedésének köszönhetően vívta ki az állattartó pásztorok, juhászok megbecsülését.

A 20. század közepétől a belterjes állattartást követően a komondorok tevékenységi köre fokozatosan csökkent, legfeljebb telephelyek, ipari objektumok őrzésére terjedt ki feladatuk. Ennek ellenére jellemük az elmúlt évszázadokban szinte semmit nem változott. Napjaink folyamatosan változó természeti környezetében- a tenyésztőkön kívül a Nemzeti Parkok területén hagyománytiszteletből tartják. A ragadozók (farkas, aranysakál, hiúz) újbóli megjelenésével szerepük feltehetően jelentősen megváltozik, mivel az őrzésben és a védelemben való alkalmazásuk a környezetmegóvás legtermészetesebb módja. Nemzetközi elterjedésük jelentős, a világ szinte minden területén megbecsült társa az embernek.

A „Komondor” emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás nemzeti értékeinkre. Az emlékérme-sorozat a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sokoldalúságát, kiváló tulajdonságait reprezentálja.

Az emlékérme előoldalán egy féloldalról ábrázolt komondor látható, statikus, figyelő pozícióban. Az előoldal központi motívuma megragadja a kutyafajta jellegzetességeit, jellemét: vastag, zsinóros szőrzete kiváló hőszigetelő, és munkája során a sérülésektől is védi az állatot. Karakteres sziluettjével tekintélyt parancsoló, emblematikus látvány nyújt. Az előlapon láthatóak a pénzérmék kötelező alaki elemei is: felső félköriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobb oldalon a „2020”-as verési évszám, bal oldalon a biztonsági elemet is tartalmazó „BP.” verdejegy, alul pedig a „2000 FORINT” értékjelzés.

Az emlékérme hátlapján munka közben látható 3 komondor, jellegzetes őrködő, figyelő testtartásban, utalva arra, hogy a komondor alapvetően csapatban őrzi, védi a területet, nyájat. A füves pusztás életkép hátterében tanyasi porta jelenik meg gémeskúttal és legelésző juhnyájjal. Felső félköriratban a kutyafajta elnevezése, a „KOMONDOR” olvasható. Az emlékérmét Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte. Mesterjegye a füves puszta ábrázolásába rejtve, bal oldalon alul található.

A komondor emlékpénzérmék

előoldal hátoldal

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: összesen 10 000 veret készíthető belőlük, proof-like kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Komondor” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2020. október 4-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu), illetve a kibocsátást követő első munkanaptól a vállalat érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.).