Budapest, 2022. március 10. – A Magyar Nemzeti Bank „Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a mai napon a Szegedi Tudományegyetemen. A Szilos András iparművész által tervezett, csúcsára állított négyzet alakú emlékérmék a találmány lényegét mutatják be, megnevezve a kutatásban kiemelkedő szerepet játszó magyar, amerikai és kanadai tudósokat is.

A SARS-CoV-2 vírus elleni védekezésben és a 2020-ban kirobbant világméretű járvány visszaszorításában jelentős szerepet játszanak a hírvivő RNS (messenger RNS, mRNS) alapú COVID-19 fertőzés elleni vakcinák, melyek kidolgozását számos kutató együttműködése alapozta meg. Közülük is kiemelkedik két magyar tudós, Karikó Katalin és Pardi Norbert. Előbbinek köszönhető, hogy az mRNS molekula szervezetbe juttatása biztonságossá vált, utóbbinak az, hogy zsírmolekulába csomagolással az mRNS instabilitását kiküszöbölték, és az mRNS sejtekbe juttatása hatékonnyá vált. 

Az elmúlt évtizedek kutatásai alapján kiderült, hogy a különböző vírusfertőzések ellen védelmet nyújthat az emberi szervezetbe injekciózott, szintetikusan előállított, virális fehérjéket kódoló mRNS is. A sejtek az mRNS-ről elkészítik a testidegen vírusfehérje szükséges szakaszát, majd arra reagálva az immunrendszerünk ellenanyagot (és gyakran egyéb speciális immunsejteket) termel, amivel a szervezet képes leküzdeni a vírust. A virális fehérjéket kódoló mRNS molekulákat idegen anyagként érzékelik a test sejtjei, a módosítás révén azonban sikerült elérni, hogy terápiás feladatait biztonságosan és hatékonyan lássa el.

Ez a siker megalapozza a további mRNS-alapú vakcinafejlesztéseket olyan fontos kórokozók ellen is, mint például az influenzavírus, a herpeszvírus és a HIV. Továbbá, számos új alkalmazási terület nyílik meg mRNS-alapú szerek alkalmazásával, mint például a gyógyíthatatlan betegségek kezelése génszerkesztéssel, rák elleni vakcina kifejlesztése. A vakcinaplatform két fő alkotóelemének (nukleozid-módosított mRNS és a hordozó lipid nanopartikula) kifejlesztése és tesztelése több évtizedes kitartó kutatómunka eredménye.

A Magyar Nemzeti Bank 15 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 3000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki, tisztelegve a kutatásban résztvevők eredménye, kitartó munkája előtt. Az emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján két módosított messenger (hírvivő) ribonukleinsav molekula (mRNS) spirál stilizált ábrázolása jelenik meg központi motívumként, mely alatt öt egymás alatti sorban találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: a kibocsátót megjelenítő „MAGYARORSZÁG” felirat, a „15000”, illetve „3000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel.

Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezésű emlékérmék előlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

A hátlap központi motívuma egy nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikulát, azaz egy zsírrészecskét ábrázol, ami magában foglalja a módosított mRNS spirálokat. Az mRNS spirálok kinagyítva, a zsírrészecske mellett láthatóak. A találmány lényege, hogy a terápiás célú mRNS biztonságosan jusson a szervezetbe, hatékonyan lássa el a feladatát, ezért zsírmolekulába, ún. lipid nanopartikulába csomagolták az RNS-t. Alattuk két egymás alatti sorban a „nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikula” felirat olvasható. A felirat alatt egy mRNS spirál stilizált ábrázolása, alatta az emlékérmét tervező Szilos András iparművész mesterjegye látható.

A hátlap szélén – egy-egy ponttal elválasztva, az óramutató járásával megegyezően – az mRNS-alapú vakcinák kutatásában kiemelkedő szerepet játszó tudósok neve - „KARIKÓ KATALIN”, „IAN MACLACHLAN”, „PARDI NORBERT”, „DREW WEISSMAN” - olvasható.

Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezésű emlékérmék hátlapja

Ezüst emlékérme

Színesfém emlékérme

 

A négyzet alakú emlékérmék oldalhosszúsága 38,61 mm, szélük sima.

A 15 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú, 31,46 gramm súlyú ezüstből, a 3000 forintos címletű színesfém változat 38,50 gramm súlyú réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készült. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 10 000, míg a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 15 000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében „Az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány” megnevezésű ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2022. március 10-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).