Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2004. április 30-án 1 millió példányban jubileumi forgalmi érméket bocsátott ki.

Az érmék névértékes oldala megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosokéval, a másik oldalon azonban a kerecsensólyom képe helyett a Magyar Köztársaság címere látható. A 2004-es verési évszámot az Európai Uniót jelképező tizenkét csillagból álló koszorú veszi körül. Az érmén külső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG”, belső köriratban pedig „AZ EURÓPAI UNIÓ TAGJA” felirat olvasható.

Az érme réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, széle sima.

Az érmékből 15 ezer darab extra minőségű veret a minden évben megjelenő, különleges kivitelű forgalmi érmesor részére készült. Az érmék első napi veréséből pedig 12 ezer darab sorszámozott díszcsomagolásban kerül forgalomba.

A jubileumi érmékhez a lakosság a Magyar Nemzeti Bank budapesti pénztárában (Hold u. 7.) és két vidéki (Debrecen, Székesfehérvár) regionális emissziós központjában történő pénzváltással, illetve a pénzforgalomban juthat hozzá.

Az első napi verésű, díszcsomagolású érméket az érdeklődők a Magyar Pénzverő Rt. Könyves Kálmán körút 38. alatt, valamint a Magyar Nemzeti Bank Látógatóközpontjában (Budapest, Szabadság tér 8/9.) lévő üzlethelyiségében 600 forintos áron vásárolhatják meg. Az 50 forintos jubileumi érméket is tartalmazó 2004. évi forgalmi érmesort 2004 júniusától kezdi árusítani a Magyar Pénzverő Rt.

50 Ft-os jubileumi forgalmi érme előlap50 Ft-os jubileumi forgalmi érme hátlap