A Magyar Nemzeti Bank 2006. március 24-én, „Bartók Béla születésének 125. évfordulója” elnevezéssel, 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki.

Az emlékérme előlapján erdélyi fafaragvány motívum látható, a hátlapon pedig Bartók Béla mellképe. A mellképtől jobbra Bartók Béla kézjegye, valamint születésének és halálának dátuma, az „1881-1945” felirat olvasható. A mellképtől balra az EUROPA” nemzetközi emlékérme-sorozat közös emblémája, az ún. „Euro-Star” jel található.

Az érmét Kiss György tervezte.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle finomrecés, a recéken „BARTÓK BÉLA” felirattal. A dőlt betűkkel írt, négyszer ismétlődő feliratok között egy-egy rombusz formájú díszítő elem található.

Az emlékérméből 25 000 darab készíthető különleges – ún. proof – technológiával.

Az érméket az érdeklődők a Magyar Pénzverő Rt. Könyves Kálmán körút 38. alatt, valamint a Magyar Nemzeti Bank Látógatóközpontjában (Budapest, Szabadság tér 8/9) lévő üzlethelyiségében vásárolhatják meg. Az érmék a kibocsátástól számított három hónapig névértéken vásárolhatók meg.