A Magyar Nemzeti Bank – Bíró László József emlékére– „Bíró László József, a golyóstoll szabadalmaztatója” megnevezéssel 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsát ki 2010. szeptember 29-én, a feltaláló születésnapján. Az emlékérmével az MNB Bíró László Józsefnek, az íróeszközök forradalmi megújítójának állít emléket. Az emlékérem a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat tagjaként kerül kibocsátásra.

Az emlékérmét Szabó György tervezte. Az emlékérme előlapján a golyóstoll műszaki rajza alapján készült stilizált ábrázolás látható. A golyóstoll ábrázolásától jobbra fent a „2010” verési évszám, balra lent három vízszintes sorban a „BP.” verdejel, az „1000” értékjelzés és a „FORINT”, valamint a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat olvasható.

 Az emlékérme hátlapján Bíró László József portréja látható. A portré fölötti két vízszintes sorban az „A GOLYÓSTOLL” és a „SZABADALMAZTATÓJA” felirat, a portrétól balra három vízszintes sorban a „BÍRÓ”, a „LÁSZLÓ” és a „JÓZSEF” felirat olvasható. Az emlékérme bal alsó sarkában található Szabó György tervezőművész mesterjegye.

A négyzet alakú emlékérme kupronikkelből (75% réz, 25% nikkel) készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima.

Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, amelyből 10 000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

Az emlékérme 2010. szept. 29-től megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, Budapest, V. ker. Szabadság tér 8-9.).