A Magyar Nemzeti Bank – a Föld napja alkalmából – „Őrségi Nemzeti Park” megnevezéssel 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki 2010. április 22-én.

Az emlékérmét Gáti Gábor tervezte. Előlapján a kötelező éremképi elemek („5000 FORINT” értékjelzés, a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat, a 2010 verési évszám, valamint a BP. verdejegy) mellett fő motívumként az Őrségi Nemzeti Park címerállata (zanótboglárka) látható.

Az emlékérme hátlapján az Őrségi Népi Műemlékegyüttes egyik, szalafő-pityerszeri épületcsoportjának ábrázolása látható. Az épületcsoport ábrázolásától balra fent az „ŐRSÉGI NEMZETI PARK”, jobbra lent a „Szalafő – Pityerszer” felirat olvasható. Az épületcsoport ábrázolása alatt, bal oldalon található a tervezőművész mesterjegye.

Az emlékérme téglalap alakú, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, mérete 39,6 mm×26,4 mm, széle sima.

Az emlékérméből 8000 darab verhető, ebből 5000 darab különleges – ún. proof – technológiával.

Az emlékérme megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, Budapest, V. ker. Szabadság tér 8-9.).