A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki Bibó István születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az emlékérme előlapját Szabó György tervezte. Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban az „5000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az emlékérme szélén, a „FORINT” felirattól balra a „BP.” verdejel, jobbra a „2011” verési évszám található. Az előlapot két részre osztó vízszintes vonal alatt, a középmezőben hat vízszintes sorban Bibó István 1956. november 4-én közzétett nyilatkozatából a következő idézet olvasható: ”MAGYARORSZÁG NÉPE ELÉG VÉRREL ADÓZOTT, HOGY MEGMUTASSA A VILÁGNAK A SZABADSÁGHOZ ÉS IGAZSÁGHOZ VALÓ RAGASZKODÁSÁT.” Az idézet alatt, középen a „BIBÓ ISTVÁN” felirat olvasható. Az emlékérme szélén, középen lent az előlapot tervező Szabó György tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme hátlapját Fritz Mihály tervezte. Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Bibó István portréja látható. A portrétól jobbra, három vízszintes sorban a „Bibó”, az „István” és az „1911-1979” felirat olvasható. Az emlékérme jobb szélén a hátlapot tervező Fritz Mihály tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 6000 darab készíthető, különleges – ún. proof – technológiával.

A „Bibó István” emlékérme 2011. augusztus 8-tól, hétfőtől vásárolható meg a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu).