A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki a Deák téri evangélikus templom felszentelésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékérme a magyar egyházi építészet remekeit bemutató érmesorozat negyedik darabja.

Az emlékérmét Sz. Egyed Emma szobrászművész tervezte. Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Deák téri evangélikus templom oltárának ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG”, alsó köriratban az „5000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az alsó és a felső köriratot az emlékérme bal szélén a vízszintesen elhelyezett „1811” felszentelési évszám, az emlékérme jobb szélén a szintén vízszintesen elhelyezett „2011” verési évszám választja el. Az alsó körirat alatt a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben a Deák téri evangélikus templom épületének ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban a „DEÁK TÉRI EVANGÉLIKUS TEMPLOM” felirat olvasható. Sz. Egyed Emma tervezőművész mesterjegye a templom ábrázolása alatt látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, pereme virágszirom formájú, széle szaggatottan recézett.

Az emlékérméből 8000 darab készíthető, amelyből 5000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

Az érme a magyar egyházi építészet remekeit bemutató sorozat része, amelynek korábbi darabjai az Esztergomi Bazilikáról (2006), a debreceni Református Nagytemplomról (2007), és a budapesti Dohány utcai Zsinagógáról készült ezüst emlékpénzek (2009).  A sorozat népszerűségét jelzi, hogy a felsoroltak közül már csak a Zsinagóga emlékpénzből van a forgalmazó Magyar Pénzverőnél értékesíthető készlet, korlátozott mennyiségben.

A Deák téri evangélikus templomot ábrázoló emlékérme 2011. június 14-től vásárolható meg a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu).

Az emlékérme megvásárolható 2011. április 12-től a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve honlapján (www.penzvero.hu).