A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki „Duna-Dráva Nemzeti Park” megnevezéssel. Az emlékérme a magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozat második tagjaként jelent meg.

Az emlékérmét Kereszthury Gábor tervezte. Az emlékérme előlapján, a középmezőben egy repülő fekete gólya átlósan elhelyezkedő ábrázolása látható. A gólya ábrázolásától jobbra, három vízszintes sorban az „5000” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „2011” verési évszám, balra a „BP.” verdejel, a gólya ábrázolása alatt a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik jellegzetes táji eleme, a partifecske üregeivel teli szakadópart ábrázolása látható. A szakadópart ábrázolása fölött, egymás alatti vízszintes sorokban balra zártan a „DUNA-DRÁVA” és a „NEMZETI PARK” felirat, középre zártan a „szakadópart” felirat olvasható. Az emlékérme jobb alsó sarkában Kereszthury Gábor tervezőművész mesterjegye található.

Az emlékérme fekvő téglalap alakú, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, mérete 39,6x26,4 mm, széle sima.

Az emlékérméből 8000 darab készíthető, amelyből 5000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.