A Magyar Nemzeti Bank 1000 forintos címletű kupronikkel emlékérmét bocsátott ki „Jedlik Ányos” megnevezéssel annak alkalmából, hogy Jedlik Ányos 150 évvel ezelőtt, 1861-ben írta le a dinamó elvét. Az emlékérme a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat tagjaként kerül kibocsátásra.

Az emlékérmét Bitó Balázs tervezte. Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Jedlik-féle dinamó elölnézeti ábrázolása látható. Az ábrázolás alatt, vitrintáblát idéző keretben „AZ EGYSARKI VILLAMINDÍTÓ” felirat, a keret alatt két sorban, jobbra zárva a „MAGYAR” és a „KÖZTÁRSASÁG” felirat olvasható. A dinamó ábrázolása felett, vízszintes sorban nagyméretű „1000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az értékjelzés alatt, az emlékérme bal oldalán a „BP.” verdejel, a „FORINT” felirat alatt a „2011” verési évszám látható.

Az emlékérme hátlapján, vonal által határolt középmezőben Jedlik Ányos portréja látható. A középmezőben, a portrétól jobbra, Szent Benedek keresztjének egyszerűsített változata található, a kereszt szárainak találkozásánál a „Crux Sancti Patris Benedicti” (Szent Benedek atya keresztje”) kezdőbetűi, azaz a C, S, P és B betűk olvashatók. Az emlékérme szélén az oldalak mentén körben, az emlékérme bal oldali peremével  párhuzamosan „A DINAMÓ-ELV LEÍRÓJA”, a portré felett a „JEDLIK ÁNYOS”, az emlékérme jobb oldali peremével párhuzamosan „1861”, a portré alatt az „1800-1895” felirat olvasható. Az emlékérme jobb alsó sarkában Bitó Balázs tervezőművész mesterjegye található.

A négyzet alakú emlékérme kupronikkelből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima.

Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, amelyből 10 000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

Az emlékérme megvásárolható 2011. január 11-től a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve honlapján (www.penzvero.hu).