A Magyar Nemzeti Bank Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki az író születésnapján, április 5-én. Az emlékérme a Magyar irodalom alakjai sorozat folytatásaként jelenik meg. A sorozat korábbi tagjai Radnóti Miklós (2009), Kosztolányi Dezső (2010) és Tóth Árpád (2011) előtt tisztelegtek.

Az emlékérmét Király Vilmos tervezte. Az érme előoldalán a „MAGYARORSZÁG” felirat, az „5000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „BP.” verdejel és a 2012-es verési évszám olvasható. A középmezőben Örkény legismertebb műveinek címéből álló labirintus, ennek középpontjában az író nevének kezdőbetűi láthatóak. Az idézett művek:   „TÓTÉK”, „IDŐRENDBEN”, „BABIK”, „TENGERTÁNC”, „FORGATÓKÖNYV”, „LÁGEREK NÉPE”, „MACSKAJÁTÉK”, „ RÓZSAKIÁLLÍTÁS ”, „EGYPERCES NOVELLÁK”, „BEVÉGZETLEN RAGOZÁS”, „MEDDIG ÉL EGY FA?”, „PISTI A VÉRZIVATARBAN”.

Az emlékérme hátlapján, a középmezőben Örkény István portréja látható, mellette két - egymástól függőlegesen elcsúsztatott - oszlopban a nevét, vízszintesen a születési-halálozási évszámait (1929-1979) láthatjuk. A portrétól balra, az emlékérme szélén Király Vilmos tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett.

Az emlékérméből 6000 darab készíthető, ebből 4000 db különleges – ún. proof – technológiával.

Az emlékérmét a Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza, megvásárolható 2012. április 5-től a társaság érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.