Az emlékérmét Kertész Géza ötvös iparművész tervezte. Az emlékérme előlapján fent, középen, egymás alatti vízszintes sorokban a „MAGYARORSZÁG” felirat, a „3000” értékjelzés valamint a „FORINT” felirat olvasható. A bal oldali mezőben egy csukott könyv ábrázolása látható, amelyen az „EÖTVÖS JÓZSEF MUNKÁI” felirat olvasható. Az emlékérme alsó szélén, jobb oldalon, két sorban a „2013” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható. 


Az emlékérme hátlapján, a bal oldali mezőben Eötvös József mellképének ábrázolása látható. A mellképtől jobbra, az emlékérme szélén, köriratban az „EÖTVÖS JÓZSEF” és az „1813-1871” felirat olvasható, egymástól pontszerű körmotívummal elválasztva. A mellkép hátterében Eötvös József kézírásának és aláírásának ábrázolása látható. A mellképtől balra, az emlékérme szélén Kertész Géza tervezőművész mesterjegye látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,5 gramm, átmérője 30 mm, széle recézett.


Az emlékérméből 5000 darab készíthető, amelyből 3000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

Az Eötvös József emlékérme megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9.), illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható, valamint az emlékérme ünnepélyes kibocsátásának helyszínén (Eötvös József Collegium, 1118, Budapest, Ménesi út 11-13.).