Az emlékérmét Pogány Gábor Benő szobrászművész tervezte. Az emlékérme előlapjának bal felső szélén, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A jobb oldali mezőben Gárdonyi Géza portréjának ábrázolása látható. A portrétól balra, egymás alatti vízszintes sorokban az „1000” értékjelzés, a „forint” felirat és Gárdonyi Géza aláírása olvasható. Az emlékérme alsó szélén, középen, két sorban a „2013” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján Székely Bertalan: Az egri nők című festménye részletének ábrázolása látható, középen a női főalak, körülötte az ostrom jelenete. A festmény-részlet ábrázolásának felső részén az „EGRI CSILLAGOK” félkörirat olvasható. A félkörirattól jobbra, az emlékérme szélén a tervezőművész Pogány Gábor Benő mesterjegye látható.

Az emlékérme réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 9,4 gramm, átmérője 29,2 mm, széle sima.

Az emlékérméből 10 000 darab készíthető különleges – ún. proof – technológiával.

A Gárdonyi Géza emlékérme megvásárolható a Magyar Pénzverő érmeboltjában (Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont, V. ker. Budapest, Szabadság tér 8-9 illetve a honlapján üzemeltetett webáruházban (www.penzvero.hu), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható, valamint a kibocsátás helyszínén a Gárdonyi Géza Emlékházban (Agárd, Sigray u. 3.).

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció