Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Ganz Ábrahám által alapított egykori vasöntöde épületének ábrázolása látható, előtérben az általa szabadalmaztatott kéregöntéses technológiával gyártott vasúti kerékkel. Az épület kémények alatti homlokzatán az „ALAPÍTVA: 1844” felirat olvasható. Az emlékérme felső szélénél a „MAGYARORSZÁG” felirat, alul, a bal oldali peremmel párhuzamosan a „2014” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható. A vasúti keréktől jobbra, vízszintesen a „2000” értékjelzés és alatta a „FORINT” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, a jobb oldali mezőben Ganz Ábrahám mellképe látható, a mellkép jobb alsó szélén Bitó Balázs tervezőművész mesterjegyével. A mellképtől balra fent, vízszintesen a „GANZ” és alatta az „ÁBRAHÁM”, míg a bal oldali peremmel párhuzamosan az „1814 - 1867” felirat olvasható.

A négyzet alakú emlékérme 75% réz és 25% nikkel ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm × 28,43 mm, széle sima.

Az emlékérméből 10 000 darab készíthető, amelyből 6000 darab különleges – ún. proof – technológiával verhető.

A Ganz érme sorrendben a kilencedik olyan szögletes formájú emlékérme, amely a magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságainak, találmányainak állít emléket.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely a névértékével megegyező 2000 Ft-os áron  megvásárolható 2014. november 6-tól a társaság érmeboltjában (Budapest,V. ker. Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció