Az emlékérme előlapján, a középmezőben a Homoki-Nagy István által rendezett Cimborák című film főalakjaira utalva, Fickó, a magyar vizsla, Pletyka, a tacskó és Nimród, a vadászhéja ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat, fent, jobbra, egymás alatti két vízszintes sorban az értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. Az emlékérme bal és jobb oldalán egy filmszalag perforációjának motívuma látható, amelyben – az emlékérme bal oldali peremmel párhuzamosan - a „BP.” verdejel és a „2014” verési évszám olvasható. 

Az emlékérme hátlapján, a jobb oldali mezőben Homoki-Nagy István – a filmrendezőt forgatás közben, kamerával ábrázoló - portréja látható. A portré jobb alsó szélén Horváth Andrea tervezőművész mesterjegye látható. A portrétól balra, egymás alatti vízszintes sorokban fent a „HOMOKI-NAGY” és az „ISTVÁN”, középen az „1914-1979”, lent, kézírással a „Gyöngyvirágtól” és a „lombhullásig” felirat olvasható. 

A normál veret 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 30 mm, széle sima. A színesfém változat súlya 22,5 gramm; méretében és éremképben nem tér el a normál verettől. 

Az ezüst veretből 3000 darab tükörfényes, a színesfém változatból pedig 3000 db selyemfényes készíthető. 

2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát az MNB, ezzel kedvezve azoknak az érdeklődőknek, akik egy-egy téma művészi megvalósítását mérsékeltebb áron szeretnék megvásárolni. Emellett az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. a fiatalabb korosztály érmegyűjtési kedvét kívánja ösztönözni azzal, hogy számukra is megfizethetővé teszi az emlékérméket. Így az ezüst érme 10 000 forint névértékű veretével azonos éremképpel, 2000 forintos névértékben, színesfém változatban is készül.
A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérmét, amely megvásárolható 2014. december 15-től a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/), ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció

E-mail: sajto@mnb.hu